Lukijalta

Luomutila voi käyttää epäorgaanista seleeniä

Tarja Root
jaostopäällikkö
Lukijalta 25.11.2013

Eeva Kuusela kirjoitti mielipidesivulla (MT 18.11.) orgaanisen seleenihiivan kieltämisestä luomussa.

Seleeni on tärkeä hivenaine sekä eläimille että ihmisille. Luomutuotannossa kotieläinten tulee saada seleeniä täydennysrehusta. Suomen maaperässä on niukasti seleeniä eikä luonnonmukaisessa tuotannossa voida käyttää sellaisia lannoitteita, joihin on lisätty seleeniä.

Seleeniä on epäorgaanista ja orgaanista. Hiivan avulla tuotettu orgaaninen seleeni on rehun lisäaine, mutta sitä ei ole toistaiseksi hyväksytty luomutuotantoon. Sen käyttö on tällä hetkellä mahdollista vain tavanomaisessa tuotannossa. Luomutuotannossa ja luomurehujen valmistuksessa voidaan edelleen käyttää epäorgaanisia seleenejä eli natriumseleniittia ja natriumselenaattia.

Rehuhiivan luokittelun muutos ei liity orgaanisen seleenin käyttöön. Rehuhiiva on rehun raaka-aine ja se luokitellaan luomutuotannossa maatalousperäiseksi ainesosaksi 1.1.2014 alkaen, jolloin sen käyttö on mahdollista tietyin ehdoin vain sioille ja siipikarjalle. Tavanomaisen hiivan ja siitä valmistettavien rehujen käyttö ei ole enää sallittua luomumärehtijöiden ruokinnassa.

Lisätietoa Eviran internetsivuilta Evira.fi > Asiakokonaisuudet > Luomu > Eläimet > Rehut > Ajankohtaista luomurehuista

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT