Lukijalta

Maatalouden tuet saatava nykyaikaan

Lukijalta 06.02.2017

Maataloustukiin ja peltohehtaaritukiin pitäisi ehdottomasti saada korotuksia, koska niitä on 20 EU-vuoden aikana ainoastaan euromääräisesti alennettu.

Viimeisten 20 vuoden aikana ovat kuitenkin tuotantokulut eli lannoite-, polttoaine-, työvoima- ja konekustannukset sekä yksityistiemaksut, tuotantorakennuskulut, kiinteistö­verot ja muut tuotannon menot ainakin kuusinkertaistuneet. Eli mitä ennen maksoi markoissa, niin nyt maksaa saman euroissa.

Suomessa on Euroopan huonoimmat EU-tuet ja alhaisimmat viljan hinnat. Yhtälö on mahdoton suomalaisten maa­taloustuottajien kannalta.

Viljanviljelyn jatkaminen näillä hinnoilla ei ole ainoastaan talkootyötä, vaan myös rahan siirtämistä maataloustuottajien kukkarosta elin­tarviketeollisuuden ja kuluttajien kukkaroon. Näillä tuottajahinnoilla me viljelijät syömme maataloutemme pääomaa kuluttajien ja elintarviketeollisuuden hyväksi.

Siksi suosittelenkin kaikille tuotannon rajoittamista ja kesantokasvien viljelyä sekä vaihtoehtoisten viljelykasvien viljelyä, jotta saisimme Itämeri- vähennyksen käännettyä Itämeri-lisäksi viljan hintaan ja siten oikeudenmukaisen korvauksen työstämme. 

Näillä maataloustuotteiden hinnoilla ei meitä silti kukaan tule kiittämään, eikä meitä kukaan sen enempää arvosta, emmekä mekään kiitoksella elä. Ei tässä kenenkään hyssyttelyt mitään auta, vaan on tekojen aika. Meillä viljelijöillä ei ole muuta keinoa kuin tuotannon rajoittaminen ja viljanviljelyn vähentäminen.

Maataloustukien nostamisesta pitäisi voida julkisesti puhua, ja valtiovallan tulisi huolehtia tukien korottamisesta sekä maatalouden suorien ja välillisten verojen alentamisesta. Välillisissä veroissa kyse on tuotantopanosten – työ mukaan lukien – kustannusten alentamisesta.

Ami Junnila

Salo

Aiheeseen liittyvät artikkelit