Lukijalta

Metsästä monenlaista energiaa

Lukijalta 06.03.2017

Pienemmälle huomiolle on jäänyt metsän vaikutukset terveyteen ja ihmisten hyvinvointiin.

Metsä on monessa mielessä Suomen kivijalka. Mitä enemmän metsää ja puita, sitä vähemmän on hiilidioksidia ilmakehässä.

Metsä on monenlaisen metsäteollisuuden ja puuteollisuuden raaka- aine ja monen asuinrakennuksen ja saunan lämmön lähde. Myös puukerrostaloja rakennetaan. Uusia tuotteita kehitetään, esimerkiksi kankaita, ympäristöystävällisiä polttoaineita, havunneulasia hyödynnetään influenssalääkkeen valmistuksessa.

Metsä on myös monien luonnonmarjojen ja sienien kasvualusta. Pienemmälle huomiolle on jäänyt metsän vaikutukset terveyteen ja ihmisten hyvinvointiin.

Viime vuosina on tutkittu myös metsän parantavaa vaikutusta. Monet tutkimustulokset kertovat, että kun käyt säännöllisesti metsässä 30–60 minuuttia kerrallaan, monia hyviä asioita tapahtuu. Verenkierto elpyy, syke ja verenpaine laskevat, stressihormonit vähenevät, miellyttävät tunteet lisääntyvät, ajatukset selkiintyvät, uudet ideat syntyvät, ahdistus vähenee, saat etäisyyttä huoliin ja murheisiin, kiire katoaa.

Metsän äänet, lintujen laulut, valo ja hiljaisuus rauhoittavat mieltä. Omakohtaisena kokemuksena voin sanoa että olen ammentanut kaikki merkittävämmät ideani kesäaamuna lähimetsästä ja talvella hiihtoretkeltä metsässä. Olen myös hakenut helpotusta ketutukseen metsän puita halaamalla.

Tässä on myös upea mahdollisuus hotelleille, kylpylöille tuotteistaa metsän kokemukset terveyspaketiksi, selviytymispaketiksi kesällä ja talvella.

Pitää opastaa reitit, järjestää istumapaikkoja lintujen laulun kuuntelupaikkoja, hiljaisuuden temppeleitä, kukkien poimintapaikkoja, puiden halauspaikkoja, järjestää mahdollisuus yöpyä teltassa metsän keskellä.

Yhteistyössä pitää olla mukana kunta ja metsänomistajat. Retkelle hotellista kartta, reppu ja lähiruokaeväät mukaan. Hyödynnetään sitä, mitä meillä on ja mitä muualta ei löydy.

Luomupekka Rusila

Heinola

Aiheeseen liittyvät artikkelit