Lukijalta

Nyt kielletään orgaaninen seleeni – mitä seuraavaksi?

Heikki Korhonen
luomumaidontuottaja Sotkamo
Lukijalta 22.11.2013

Luonnollisin seleeninlähde eläimille on orgaaninen seleeni sen imeytyessä huomattavasti paremmin epäorgaaniseen verrattuna. Lisäksi se varastoituu elimistöön, jolloin se on helposti käytettävissä tarpeen vaatiessa. Seleeni on erityisen tärkeä lihasten rappeuman ehkäisemisessä ja se vaikuttaa merkittävästi eläimen tiinehtyvyyteen sekä utareterveyteen lisäten vastustuskykyä.

Tänä syksynä esille noussut orgaanisen seleenin kieltäminen luonnonmukaisessa tuotannossa on taas jälleen kerran herättänyt kummastusta ja joissain määrin myös hilpeyttä. Muistuipa elävästi mieleen se takavuosien tapaus, jossa aivan näin loppuvuodesta, ikään kuin salakähmäisesti heitettiin ilmoille vaatimus valkuaisen 100-prosenttisesta luomuvaatimuksesta. Aivan yllättäen, ilman että kukaan ehtisi siihen kunnolla kentällä varautua. Samalta on alkanut haiskahtaa nyt tämä orgaanisen seleenin ympärillä vellonut kohu.

Erityisesti Eviran rooli tässä ”pelissä” on kyllä todella mystinen, kun käsittääkseni sen valvovana viranomaisena pitäisi etunenässä olla tiedottamassa toimenpiteistä kentälle. Nytkin tieto orgaanisen seleenin kiellosta tuli epävirallisena toisenkädentietona karjatalousneuvojalta, joka puolestaan oli saanut tietonsa ulkomaisen rehutehtaan edustajalta. Voiko olla tällä tavoin, että näinkin merkittävä asia tiedotetaan tuottajille neuvonnan kautta?

Neuvojan tiedustellessa Eviralta aikovatko he tiedottaa kentälle ja koska, vastataan puhelimitse, että ”no pitää harkita”? Kuulostaa siltä, että siellä ei todellakaan olla ajan tasalla ohjeistuksen tai minkään suhteen, vai mikä mahtaa olla syy moiseen panttaamiseen? Kummastuttaa vain, että esimerkiksi rehutehtaita, kuten Suomen Rehua on informoitu asiasta huomattavasti aikaisemmin.

Kun tähän kaikkeen vielä yhdistetään tehokas monikanavainen markkinointikoneisto, jossa joka julkaisussa korostetaan tavanomaisen rehun tai lannoitteen sisältävän orgaanista seleeniä, alkaa juoni viimeinkin luomukentälläkin valjeta. Täytyy kyllä Yaralle, ym. tavanomaisen tuotannon panoksia toimittavalle monikansalliselle toimijalle -kotimaisia (esimerkiksi A-Rehu) tietenkään unohtamatta nostaa hattua ja antaa isot propsit isolla kädellä markkinoinnin ajoituksesta. Siinä tulee myös osittain mitätöidyksi seleenin eteen tehty tutkimustyö luomusektorilla.

Orgaanisen seleenin kielto johtaa väistämättä epäorgaanisen seleenin käyttöön ja koska se ei imeydy niin hyvin kuin orgaaninen, sitä on syötettävä merkittävästi enemmän. Tämän vaikutukset kokonaisuuteen niin eläinten terveyden kuin talouden kannalta jokainen osaa varmasti laskea.

Tässä on siis lopulta kyse elintarviketuotannon valtasuhteista ja siitä miten halutaan luomutuotannon menestyvän ja kenen pussista se on lopulta pois. Isoilla monikansallisilla toimijoilla siihen riittää nähtävästi keinoja – eivätpä ne ole loppumassa luomutoimijoillakaan. Toivoa vain sopii, että kaikki toimijat muistaisivat, ettei ”melkein luomua” ole olemassakaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT