Lukijalta

Pakolaisongelma kärjistyy Euroopassa

Esa Puuskari
Lukijalta 09.09.2015

Eurooppa elää tällä hetkellä hallitsemattoman pakolaisongelman keskellä.

Pakolaisleireillä Välimeren yli tulleet pakolaiset sanovat pakenevansa pelkkää sotaa. He ovat turvassa myös sodattomassa Unkarissa, mutta se ei kelpaa loppusijoituspaikaksi, koska se on pakolaisten mielestä liian köyhä maa.

Pakolaisleireillä mellakoidaan ja kapinoidaan viranomaisten kielloista huolimatta ja lopuksi paetaan, koska pitää päästä toivemaahan.

Suurin osa pakolaisista on terveitä nuoria miehiä. Missä ovat todellista turvaa tarvitsevat ikäihmiset ja naispuoliset henkilöt?

Tämä yhtälö todistaa sen, ettei heidän ole edes tarkoitus sitoutua eikä sopeutua minkään maan tapoihin vaan etsiä pelkkää ilmaista luksuselämää.

Pääministeri Juha Sipilä aikoo luovuttaa tyhjäksi jäävän Kempeleen asuntonsa pakolaisten käyttöön. Miksi asuntoon päästetään vain tarkoin priorisoitu parhaimmisto eikä tulijoita valita umpimähkäisesti?

Vain murto-osa pakolaisista palaa takaisin kotimaahansa ja valtion tuki kunnille on määräaikainen. Pakolaisten loppusijoituksen jälkeen kustannukset jäävät siten pysyvästi kuntien maksettavaksi valtion tukirahojen jälkeen.

Suomen pakolaisongelma elää äärirajoillansa, kun tulijoiden määrä on tuplattu jo 30 000 pakolaiseen. Määrä on kokonaisen kaupungin kokoinen. Suomalaiset ovat huolissaan omasta turvallisuudestaan. Myös peruspalvelut tulisi jakaa pakolaisten kesken.

Kaikkien kuntien resurssit eivät yksinkertaisesti riitä tällaiseen toimintaan. Avustuksen määrä tulisi määritellä juuri kuntien toiminnan resurssien mukaisesti, eikä hallituksen sanelupolitiikalla. Vastuu pitää määrätä myös rikkaille kunnille.

Kouvola

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT