Lukijalta

Rokastus Tornionjoella

Lukijalta 14.08.2017

Maaseudun Tulevaisuudessa oli äskettäin toimittaja Kari Lindholmin juttu Torniojoelta, jossa kolmen paikallisen miehen sanoin tuomittiin niin sanottu spinfluga-kalastus, ja jossa se nimettiin rokastuk­seksi (MT 21.7.).

On valitettavaa, että arvostetun lehden toimittaja ja Tornio-Muoniojokiseuran hallituksen jäsenet sortuvat näin yksipuoliseen leimaamiseen kyseistä kalastusmuotoa kohtaan. Jutusta saa käsityksen, että spinfluga-kalastajat olisivat aiheuttaneet lohikadon ja kalakuolemat joessa. Tässä näkyy paikallisten miesten kateus, eli niin kuin vanha sanonta kuuluu, kateus vie kalat kattilasta.

Rokastus on kalastusmuoto, jossa useita, mahdollisimman suuria koukkuja käyttämällä ja niitä vavalla nykimällä pyritään kala tartuttamaan mistä kohtaa hyvänsä. Ennen oli käytössä Torniojoella kolmehaarainen koukku, kokoa nro6, joka aiheutti jonkin verran ulkopuolisia kiinnitarttumisia.

Nyt vuodelle 2017 sääntö muuttui ja on vain yksihaarainen koukku, jonka aukko saa olla vain 12 millimetriä. Itse näkemäni ylös saadut noin 20 kalaa olivat suusta kiinni, eivät ulkopuolelta. Jutun väite siitä, että yhdeksän kalaa kymmenestä on kiinni ulkopuolelta ei pidä paikkaansa.

Sekä Suomen että Ruotsin kalatutkijat ovat useana vuonna selvittäneet joessa tapahtuvia kalakuolemia. Yhtenäkään vuonna ei ole todettu spin­fluga-kalastuksen aiheuttaneen niitä.

Kun Tornio-Muoniojoen hallituksen jäsenet käyttävät lehdistöä hyväkseen näin yksipuolisesti tuomitsemaan yhtä kalastusmuotoa, voi vain ajatella mikä on tämän tarkoitus. Kun hallituksen jäsenillä on tällainen kanta, niin mikähän mahtaa olla hallituksen kanta?

Jutussa kehotetaan myös ottamaan mallia Norjan kalastussäännöistä.

Usealla Norjan lohijoella on sallittu myös madolla kalastus. Tätäkö halutaan myös Tornion­joelle?

Joessa on kyllä kalaa kaikille kalastusmuodoille, ja joesta saatu kala, tulipa se sitten uistelemalla tai rannalta kalastaen, tuo eniten kerrannaisvaikutuksia alueen väestölle. Mutta nyt kun tulee heikompi vuosi, aletaan etsimään ja syyttelemään eri tahoja.

Juhani Rajaniemi

harrastuskalastaja eri muodoissa

Ylivieska

Aiheeseen liittyvät artikkelit