Lukijalta

Silmään sahausta

Lukijalta 25.08.2017

Kautta aikojen ovat poliitikot, päättäjät ja ökyherrat sahanneet tiedotusvälineiden välityksellä meitä kansalaisia silmään.

En tiedä, pitävätkö he meitä tavallisia tallaajia todella niin tyhminä, että me emme ymmärrä kerrassaan mitään, ja että meille voi lasketella aivan minkälaista luikuria tahansa.

Eritoten vaalien alla meille yritetään syöttää jos jonkinlaista ja jos jonkin väristä pajunköyttä, mutta kyllä sitä näytetään tarjottavan naposteltavaksemme aivan yllin kyllin muulloinkin, ja myös muidenkin kuin poliitikkojen toimesta.

Ei ole kovin monta viikkoa siitä, kun luin lehdestä, että Euroopan unionin hakkuu­kieltoon havittelemat metsämme ovat äityneet vallan mahdottomaan kasvuun. Tai ainakin luonnonvara­keskuksen tutkijat aivan totisesta naamasta näin väittivät.

En voinut mitään sille, että nauraa kutuutin itsekseni heidän puheilleen kuin konsanaan Konsta Pylkkänen jossakin sinisten vaarojen siimeksessä. Sillä varsin soma juttu nimittäin on, että sitä jyrkemmin näyttävät tutkijoiden metsänkasvukäyrät nousevan sojottamaan ylöspäin, mitä useampia ja mitä enemmän puuta nielevämpiä jalostuslaitoksia pistetään vireille.

Varmasti jokainen, joka on ollut vähänkin metsänhakkuiden kanssa tekemisissä ymmärtää, että jo tällä hakkuutahdilla – etenkin jos vielä kaikki suunnitteilla olevat investoinnit toteutuvat – pää tulee hyvin pian vetävän käteen. Metsien todellinen kasvu ei riitä alkuunkaan korvaamaan poistumaa.

Ja vieläkin makeammin minua nauratti, kun Talvi­vaaran johtajat kehuivat muutama viikko ylettömän metsien­kasvu-uutisen jälkeen, kuinka nikkeliä sekä kaikkia muita metalleja on ruvennut oikein ennätysmäärin irtoamaan jo moneen kertaan kuopatuksi tuomitusta, mutta avuliaiden kansanedustajien antaman tekohengityksen ansiosta hengis­sä pysyneestä kaivoksesta.

Mikäli vain vanhat merkit pitävät paikkansa, niin tämä uutinen on selkokielelle suomennettuna selkeä viesti kansan­edustajille, että Talvivaaran lompakossa alkaa olla jälleen joulurauha, ja että kiireenvilkkaa pitäisi saada taas muutama sata miljoonaa lisää rahaa. Viimeistään heti, kun höylit kansan­edustajamme ennättävät kesälomiltaan valtion rahakirstun äärelle kokoontua veronmaksajien rahoja jakelemaan.

Seppo Kotilainen

Iisalmi

Aiheeseen liittyvät artikkelit