Lukijalta

Suomalainen kouluruoka – mainettaan parempi

Marko Hoikkaniemi
Haukipudas
Lukijalta 20.06.2012

Kouluruuasta puhutaan paljon ja usein negatiivisessa sävyssä. Monen mielestä asiat ovat huonosti ja usein kaipaamme kouluruuassa juuri niitä asioita, mitä muualla haukutaan.

Esimerkiksi Skotlannissa on noussut valtava kohu yhdeksänvuotiaan Martha Paynen ruokablogista. Viranomaiset ovat yrittäneet myös kieltää sen, mutta se oli viimeinen virhe avoimuuden aikakaudella.

Joka tapauksessa tyttö on muuttanut maailmaa. Hänen koulun ruokalassa saa syödä nyt niin paljon kasviksia ja hedelmiä kuin haluaa.

Myös monet suomalaiset ovat lähettäneet kuvia tytölle ja hänen miljoonia lukijoita olevalle sivustolleen. Skottitytön mielestä kaikki suomalaiset lounaat vaikuttavat herkullisilta. Hänestä oli uskomatonta, että sellaista kouluruokaa saa ilmaiseksi. Skotlannissa paljon haukuttu teollinen valmisruoka sen sijaan maksaa 2,5 euroa oppilaalle.

Tätä Skotlannin taustaa vasten meidän ei todellakaan tarvitse hävetä omaa kouluruokaamme. Etenkään, kun kouluruokamme kustannetaan suoraan verovaroista ja on oppilaalle paikan päällä ilmainen. Jos haluamme parantaa omaa kouluruokaamme, tulisi lisätä myös resursseja. Käytännössä tämä tarkoittaa keinoja, miten ja mistä rahaliikenne hoidetaan. Mielestäni meidän tulee ymmärtää ja tiedostaa realiteetit sekä seurata ympäröivää maailmaa tässäkin asiassa. Hyvää ja halpaa ei ole olemassakaan.

Paremman ruokakulttuurin puolesta – myös kotona.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT