Lukijalta

Suomessa haaskataan ruokaa

Lukijalta 08.02.2017

Sian korvat ja saparot ovat kelporuokaa myös ihmisille.

Ihmetyttää tämä ruuan haaskaamisen määrä Suomessa. Teurastuksen sivutuotteena syntyvää raaka-ainetta kompos­toidaan tai yksin­kertaisesti kaivetaan maahan.

Sian korvat ja saparot ovat kelporuokaa myös ihmisille. Tuhansia sianpäitä ja niiden mukana herkullista poskilihaa menee hukkaan.

Vuodenikäiset munitus­kanat kaasutetaan ja poltetaan jätteenä Honkajoella. Ei vaatisi suuriakaan järjestelyjä, kun kanalan omistaja tarjoaisi munin­tansa lopettaneita kanoja ihmisille ruuaksi.

Nautaeläinten ja lampaiden pötsejä ei enää kukaan viitsi puhdistaa ja tarjota niitä ravinnoksi.

Lahnan ja särjen käyttöön on vähitellen tullut jo teollista einesvalmistusta mukaan.Kuitenkin nämäkin kalat hauki mukaan lukien menevät edelleen rehuksi. Suurin osa silakkasaaliista menee turkisrehuksi. Perkaustähteet voitaisiin hyödyntää rehuna, mutta pääosa kalasta olisi hyvää ihmis­ravintoa.

Kymmenien tuhansien kilojen hirvisaaliista menee iso osa koirien ja supien ruuaksi. Luutto­maksi leikkaamisen ja jauhe­lihan tekemisen yhteydessä menevät ruhon maukkaimmat osat hukkaan. Kauppa on tähän suurelta osin syyllinen.

Karjalanpaistilihoina myydään luuttomaksi leikattua lihaa. Karjalanpaistiin kuuluu aina laittaa luiset ruhonosat, eikä siinä muuta lihaa tarvi­takaan.

Ammattikouluihin syydetään joka vuosi useita miljardeja rahaa. Kukaan virkamies ei ole ollut kiinnostunut esittämään kalastajakoulutuksen lisäämistä.

Savonlinnaan olisi koulutukseen tulijoita, mutta kun pitää osata ruotsin kieltä. Varsinais-Suomessa ymmärtää, että siellä voi tulla ruotsin kieltä puhuva turisti kysymään, mistä saa kalaa tai missä voi kalastaa. Itä-Suomessa tulee useammin vastaan venäjää tai kiinaa puhuva, kalastuksesta kiinnostunut turisti.

Onneksi Suomeen tulee maahanmuuttajia, jotka opettavat suomalaisia käyttämään muutakin lihaa kuin filettä ja muutakin kalaa kuin kuhaa.

Pentti Juvonen

Liperi

Aiheeseen liittyvät artikkelit