Lukijalta

Susi hanhien vahtina

Lukijalta 29.05.2017

Lintujen muuttoliikenne ruuhkautui Siikajoelle merenranta­pelloille. Hanhia alueella oli useita viikkoja kymmeniä tuhansia.

Ne eivät jatkaneet muuttoaan, koska pohjoisessa oli liian talviset olot. Nyt ne ovat jatkaneet matkaansa. Pellot ovat jääneet tyhjilleen.

Hanhet ovat hyvin arkoja. Eräs pakkakuntalainen ikänsä metsästystä harrastanut mies tunnusti, ettei ole saanut koskaan hanhea saaliikseen. Niin arka ja varovainen lintu se on.

Linnun arkuus johtuu siitä, että sitä metsästetään paljon. Kun se ylittää Suomen rajat tullen normaalimpiin maihin, sitä metsästetään voimakkaasti.

Villi eläin on ihmiselle arka kun sitä metsästetään. Tätä ajatusmallia voisi jatkaa myös susikeskusteluun.

Susi on paikallisempi asukas. Jos se huomaa pidemmän päälle, että sille ei ole mitään pelättävää ihmisen hajussa, tulee yleensä ongelmia.

Tien varteen ja pihalle ilmestyneet sudenjäljet eivät ole kovin mukava suositus pienen koululaisen koulukyydin odottelulle. Vaikka kuinka laskettaisiin, että susi ei ole tappanut ketään. Susi tappaa normaalissa elämässään jatkuvasti ravintonsa takia.

Susikeskustelusta näyttää puuttuvan myös sellainen onnellinenkin asia, että meillä on pitkän itärajamme takana loppumaton susireservaatti. Susia riittää rajan takaa.

Venäjän sudet ovat myös järkeviä. Metsästyksen takia ne pelkäävät ihmistä.  

Susi on suurien, asumattomien erämaitten asukki. Kun se on riittävän metsästyksen kohteena, eläin karttaa ihmistä ja hakee itse erämaista elinmahdollisuutensa. Ihmisten nurkkiin se ei kuulu.

Petojen kasvattaminen kylän runnakolla on älytöntä.

Matti Nikkilä

Liminka

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT