Lukijalta

Turveaarre Vuotoksen suossa

Lukijalta 15.02.2017

Ei tiennyt naturoija suojellessaan jänkiä Vuotoksen aarteesta. Turpeesta ja siinä kasvavassa hoitamattomassa risukossa on miljoonia tonneja kotimaista polttoainetta.

Turve sopii muuhunkin kuin polttoaineeksi. Nyt ovat monet urheilukenttien keinonurmet auton renkaista jauhetun kumirouheen päällä. Sen arvellaan kuumetessaan auringossa tuottavan myrkyllisiä kaasuja.

Näistä päästäisiin kotimaisin voimin pohjustamalla kentät turpeen ja saven seoksella. Siihen kylvetty kenttänurmi olisi kaunis ja varmasti terveellinen pelialusta.

Toinen osa aarretta on mahtava vesivoimavara. Sen käyttöönotolla toimisi koko Rovaniemi.

Allas on monelle kauhistus. Kannattaa katsella pitkin valtatie 75 vartta Rovaniemeltä pohjoiseen, kuinka siistit altaat ovat paikallisten asujien kala- aittoina. Mitä miettii hallitus työllisyysriihessään?

Tässä olisi poliitikoille hedelmällistä purtavaa. Ensin otetaan risut ja puusto biobensaksi tulevassa Kemin laitoksessa. Toiseksi turpeet nostetaan suosta lajiteltuina polttoon ja rakentamiseen. Kolmanneksi padottu vesi lasketaan turbiinien läpi.

Siinä on kysymys miljardien omaisuudesta. Näin loppuu spekulointi mahdollisten kevättulvien aiheuttavilta tuhoilta joen alajuoksulla.

Eelis Pulkkinen

Raanujärvi

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT