Lukijalta

Tuulivoima ei tuhoa luontoa eikä ympäristöä

Pentti Hautala
Töysä
Lukijalta 02.07.2014

Sähkö- ja lämpöenergian tuotannon luonto- ja ympäristövaikutuksista sekä kokonaishyödyistä ja -haitoista on kinattu monien sukupolvien ajan. Tuontitavara hiili ja öljy sekä kotimaiset turve ja puu ovat olleet kiistakumppaneita aina.

Viime aikoina ovat tulleet energiasoppaa sekoittamaan atomin ohella voimakkaasti luontoarvojemme hyödyntäminen: maa, vesi, aurinko ja tuuli.

Erityisesti vesi-, aurinko- ja tuulivoiman suosimiseen kannustaminen on kansantaloutemme kannalta tärkeää kaikilla tasoilla. Varsinkin kahden viimeksi mainitun luonnonvaramme hyödyntämistä tulisi tehostaa kaikin tavoin.

Aurinko ja tuuli uusiutuvat joka vuorokausi, eikä niiden käyttö tuhoa luontoa ja ympäristöä. Haitat ovat muutenkin osin minimaalisia, vaikka jotkut yrittävät toista todistella.

Lähijärven laineet aiheuttavat todellisuudessa enemmän äänihäiriötä kuin esimerkiksi nykyaikainen tuulivoimala lain sallimalla etäisyydellä.

Kaikilla järkevillä uusilla asioilla on vastustajansa. Niitä on tuulivoimallakin.

Vastustajien mielipiteistä olemme saaneet nauttia runsaasti tämänkin lehden mielipidekirjoituksissa. Ne ovat suorastaan huvittavia lukuelämyksiä. Niitä lukiessa miettii pakosta, missä mielentilassa ne on kirjoitettu. Mistä kumpuavat niin monipuoliset ja kaukaa haetut todistelut tuulivoiman haitallisuudesta luonnolle ja ympäristölle yleensä?

Tuulivoiman vastustajien kirjoituksissa ja kommenteissa on ollut selvästi havaittavissa, että niissä on vain ”taivas kattona”. Sen oikean järjen eli maalaisjärjen käyttö ei ole ollut suosiossa. Niin sanotut asiantuntijoiden tiedot ovat olleet peräisin yleensä vain toisten vastustajien ”tutkimustuloksista”.

Tuulivoimalat ovat melkoisia ympäristön komistuksia alueilla, jossa niitä on. Lappiin ajellessa ei voi muuta kuin ihailla valtatielle näkyviä voimaloita. Samaa on sanottava myös Riihon Terhon laittamasta laitoksesta oman piha-alueensa kalliolle Tuuriin.

Se pitää myös aina muistaa, että tuulivoimalat ovat Suomessakin tulevaisuutta. Nämä sähköntuottajat pelastavat kansantaloutta konkurssilta.

Tuulivoima on 100-prosenttisen puhdas, saastuttamaton luonnontuote.

Valtiovallan pitäisi kaikin tavoin kannustaa uudistuvan, kotimaisen aurinko- ja tuulienergian hyödyntämistä. Sama koskee myös muun kotimaisen energian käytön edistämistä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT