Lukupiiri

Kadotetut sielut

Kirsi Nahkanen
Lukupiiri 26.01.2018

Sielujen saari on pieni, kaukainen saari merellä. Se on luonnonvoimien armoilla ja eristyksissä muusta maailmasta. Niinpä se on erinomainen paikka ihmisille, jotka eivät sopeudu eivätkä pärjää tavallisessa yhteiskunnassa. Sairaalasaari merkitsee tulijoille päätepysäkkiä, josta ei ole paluuta. Vuosien tai vuosikymmenten kuluessa saarella ehtii ihmiselle tapahtua paljon, hullullekin.

Johanna Holmströmin Sielujen saaressa on vahva todellisuuspohja. Kukapa ei olisi kuullut Seilin saaresta, jossa on ollut 1600-luvulta saakka sairaala, ensin leprapotilaille, sen jälkeen houruinhuone eli mielisairaala.

Holmström on tehnyt valtavasti taustatyötä, mutta kirjassa esiintyvät hahmot eivät ole todellisia henkilöitä, vaan heissä on yhdistelty useita Seilissä asuneiden naisten kertomuksia ja kohtaloita.

Saarella hoidettiin mieleltään järkkyneitä naisia. Naisia, joita vaivasi hermoheikkous tai muu sopeutumattomuus. Nykykriteereillä suurin osa naisista olisi kylläkin tainnut olla täysin terveitä.

Esimerkiksi porvarisperheessä kasvanut Elli, kirjan yksi päähenkilöistä, yrittää selviytyä murrosiän kuohunnasta, mutta kun Saarelle on joutunut, on sieltä pois pääseminen vaikeaa, vaikka kuinka olisi normaali. Sillä pahinta on mielisairas, joka esittää olevansa normaali!

Läheisesti seurataan myös lapsenmurhasta tuomittua Kristiinaa sekä Saarella hoitajana toimivaa Sigridiä. Ja vaikka sota ei hetkauta saaren eristynyttä arkea, ei sielläkään pääse pakoon pelättyä viestintuojaa.

Sielujen saaressa on jotain maagista. Naisten tarinat, niiden syyt ja seuraukset, epätoivoiset ja julmatkin hoitoyritykset ja vimmainen pyrkimys sopeutua hyväksyttyihin normeihin kietoutuvat rauhaisaan ja verkkaiseen saaren arkeen. Merituulen ja lokkien huudon voi aivan kuulla. Kesällä aurinko lämmittää, talvella tuuli ja pakkanen pienentävät saarelaisten elinpiirin olemattomiin.

Vaikka tarina on tavallaan hyvinkin rujo ja piinaava, kaunis kieli ja monisäikeinen kerronta tekevät kertomuksesta niin kutsuvan, ettei kirjaa voi laskea käsistään. Kirjan suomentajalle Jaana Nikulalle kuuluu suuri kunnia käännetyn kielen kauneudesta.

Holmström Johanna: Sielujen Saari. 365 sivua. Otava.

Aiheeseen liittyvät artikkelit