Punkti

Eurobondi

Lauri Kontro: ”Kansanäänestyksessä Suomi kaataisi eurobondit torvet soiden.”

Eurokriisi jatkaa kypsymistään. Nyt Espanjan pankit tarvitsevat 62 miljardia euroa taseisiinsa. Kun Espanja tuli pyytämään lainaa, sille sanottiin että ota varmuuden vuoksi 100 miljardia.

Näin oli Suomessakin ennen suurta lamaa. Kun asiakas pyysi pankilta satasta, pankki tarjosi kaksi.

Espanjan lisäksi myös Kreikka on edelleen pankin luukulla. Kreikka ei koskaan pysty maksamaan velkojaan, vaikka niitä on jo leikattu. Nyt se pyytää lisää velkaa ja maksuaikaa.

EU:n raha on velkamaille hyvää, mutta se on myös ongelma. Korot nousevat, kun sijoittajien epäluottamus kasvaa. Ne tietävät nyt, että konkurssitapauksessa EU kuittaa omansa ensin pois.

Raha Espanjaan kulkee nyt niin, että EU:n rahasto lainaa sitä Espanjan valtiolle ja valtio sijoittaa kuralla oleviin pankkeihin.

Olisi parempi, että kriisipankkien taseet nollattaisiin ensin, jolloin nykyiset omistajat joutuisivat maksamaan. Sen jälkeen pankkeihin laitettaisiin uutta rahaa ja lainanantaja ottaisi osakkeet haltuunsa.

Jutta Urpilainen oli tällä kertaa oikealla asialla, kun sanoi, että Suomen on saatava lainan vakuudeksi osakkeita. Nekin saattavat olla jonakin päivänä arvottomia papereita, mutta silti parempi vaihtoehto kuin pelkkä lämmin kädenpuristus.

Suomi ja Saksa vastustavat yhteisvastuullisuutta ja yhteistä velkaa. Eurokriisi ei kuitenkaan tunnu ratkeavan ilman yhteisiä velkakirjoja eli eurobondeja. Se johtaa taas yhteiseen talouspolitiikkaan.

On tiedetty pitkään, että näin tässä lopulta käy. Yhteistä rahaa ei voi olla ilman yhteistä taloutta. Eurooppa ei ole optimaalinen valuutta-alue. Tämä oli Ruotsissa ja Tanskassa keskeinen syy jäädä euroalueen ulkopuolelle.

Keskustan uusi johtaja Juha Sipilä ymmärsi tämän, kun ehdotti kansanäänestystä eurobondeista. Se olisi itse asiassa kansanäänestys eurosta, samanlainen, joka Ruotsissa pidettiin.

Kansanäänestyksessä Suomi kaataisi eurobondit torvet soiden. Seuraava askel olisi paluu omaan valuuttaan.

Jos Suomi lähtisi, se voisi hajottaa koko euron. Toisaalta euro voi kaatua ihan itsestäänkin. Tai sitten mitään ei tapahdu, vaan nykyinen sekaannus vain jatkuu.

Tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Nyt se on erityisen vaikeaa.

Lue lisää