Kirkkovaalit - Punkti - Maaseudun Tulevaisuus
Punkti

Kirkkovaalit

Lauri Kontro: ” Jos joku perustaisi Eroa ay-liikkeestä –palvelun, maahan julistettaisiin yleislakko.”

Kävin äänestämässä seurakuntavaaleissa. Kirkkovaalit eivät ole yleensä olleet vaaleista vilkkaimpia, päinvastoin. Äänestysprosentti on yleensä ollut vajaa parikymmentä.

Äänestää voi ostoskeskuksessa. Lapun täyttäminen on helppoa. Vielä helpompaa on erota kirkosta ja liittyä kirkkoon. Siihen liittää yksi klikkaus verkkopalvelussa.

Vapaa-ajattelijat kampanjoivat näkyvästi kirkkoa vastaan. Jos joku perustaisi Eroa ay-liikkeestä –palvelun, maahan julistettaisiin yleislakko. Kirkko ei voi yleislakkoa julistaa, kun se haluaa olla sovussa kaikkien kanssa.

Kirkon ongelma tuntuu olevan, että se on yhtä aikaa sekä liian salliva että liian rajoittava. Kirkko joutuu myös kantamaan vastuuta niistäkin synneistä, joihin sillä itsellään ei ole osaa eikä arpaa.

Pari vuotta sitten kirkosta eroaminen kiihtyi televisiossa näytetyn homoillan seurauksena. Syynä reaktioon oli se, että yksi keskustelija, ministeri Päivi Räsänen ilmoitti vastustavansa homoliittoja.

Se, että Räsänen ei edustanut kirkkoa vaan ihan itseään, ei vaikuttanut reaktioon. Kirkkoa vaadittiin sanoutumaan irti Räsäsen mielipiteestä.

Samalla logiikalla Ilmatieteen laitosta voi syyttää siitä, että ulkona on huono sää.

Jokin aika sitten arkkipiispa Kari Mäkinen puolestaan pyysi anteeksi sitä, että kirkossa on syrjitty homoseksuaaleja. Mäkisen puhe oli vilpitön, mutta se suututti monia, joiden mielestä kirkosta on tullut liian salliva. Taas joku erosi.

Suo siellä, vetelä täällä.

Kirkkoon kuuluu yli neljä miljoonaa suomalaista, enemmistö. Useimmat ovat samanlaisia passiivisia seurakuntalaisia kuin itsekin olen.

Kirkosta erotaan, mutta myös liitytään takaisin. Tunnetuimpia paluumuuttajia ovat Tarja Halonen ja Paavo Lipponen. Kumpikin erosi kirkosta nuoruudessaan aatteellisista syistä. Sellainen syy onkin hyvä syy sekä erota että liittyä.

Suomalainen kirkko on kansan kirkko. Useimmat käyvät kirkossa lähinnä häissä ja hautajaisissa. Se ei silti tarkoita, että kirkko olisi vailla merkitystä.

Kaikista vaikeuksistaan huolimatta kirkko tekee sitä, mitä sanookin tekevänsä. Hoitaa sairaita ja yksinäisiä. Auttaa syrjäytyneitä. Lohduttaa surevia. Jakaa leipää nälkäisille. Helpottaa ahdistusta.

Siinä on ihan riittävä syy maksaa kirkon jäsenmaksu jatkossakin.

Lue lisää

Jokioisten seurakunta keksi ratkaisun talviriparin käyneille: kaksitoista konfirmaatiota putkeen

Tätä et tiennyt Teuvasta: Kirkossa on Suomen kansallisaarre, jota käydään katsomassa Japanista asti

Taiteilijan lapsi menehtyi: Surusta syntyi viisimetrinen kirkkotaideteos

Kyläkirkossa keksittiin hieno idea: Kirkosta tuli myös taidegalleria