Punkti

Nokia

Lauri Kontro
Punkti 15.06.2012

Lauri Kontro: ”...kun huipulta putoaa, sinne on vaikea kiivetä takaisin.”

Nokian tilanne osoittaa, miten armotonta kansainvälinen liiketoiminta on. Vielä pari vuotta sitten Nokia oli huipulla, nyt se on kriisissä ja odottaa noutajaansa.

Viime viikolla huhuttiin, että joko Microsoft tai Samsung ostaisivat Nokian. Muitakin nimiä on mainittu. Toistaiseksi kukaan ei ole kuitenkaan kypsää hedelmää korjannut, vaikka sen saisi halvalla.

Nokian nousu maailmanmaineeseen on merkittävä osa Suomen taloushistoriaa. Suomi nousi lamasta paljolti juuri Nokian ansiosta. Nokian nousu synnytti myös kattavan aluskasvillisuuden, uusia elektroniikka-alan yrityksiä syntyi kasapäin.

Taloushistoria tuntee moniakin vastaavia tuhkimotarinoita. Nokia nousi tuhkasta maailman valloittajaksi. Se on saavutus, joka edelleen hakee vertaistaan suomalaisessa elinkeinoelämässä.

Kaikesta menestyksestä huolimatta Nokiakin osoittautui tavalliseksi kuolevaiseksi. Ensin tulivat korealaiset, jotka tekivät kaiken halvemmalla tai ainakin yhtä hyvin. Samaan aikaan tuli Applen uusi nousu. Apple otti ensin Amerikan ja sitten kapean, mutta tärkeän siivun muusta maailmasta. Nokia jäi jalkoihin.

Nokia on edelleen vahva halvemmissa puhelimissa. Mutta nyt sielläkin tulee lunta tupaan. Sekä korealaiset että kiinalaiset painavat päälle.

Nokian tarina toistaa kilpailun lainalaisuuksia. Markkinajohtajan kimpussa ovat kaikki. Sen on pakko juosta vielä nopeammin kuin muiden. Pienikin virhe on kohtalokas.

Yleensä johtopaikan menettänyt ei saa sitä helpolla takaisin. General Motors, Amerikan autoteollisuuden ylpeys, meni kontilleen ja selvisi vain valtion avulla. Se tuli takaisin, mutta japanilaiset, saksalaiset ja korealaiset ovat silti johdossa.

Ruotsin ylpeys Volvo on nykyisin kiinalainen. Se on hengissä, mutta odottaa uutta tulemistaan.

Opetus on, että kun huipulta putoaa, sinne on vaikea kiivetä takaisin. Tämä on myös Nokian ongelma.

Voiko Nokia vielä tulla takaisin, onhan se tehnyt sen ennenkin? Se on mahdollista, muttei missään nimessä varmaa.

Nokia on edelleen tärkeä myös Suomelle. Mutta siihenkin sisältyy opetus.

Suomi ei voi olla riippuvainen yhdestä isosta toimialasta. Sellaiset vanhat asiat kuin metsäteollisuus, elintarvikkeet, kaivostoiminta ja raskas metalli ovat yllättävän tärkeitä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT