Punkti

Ollila

Lauri Kontro: ”Opiskelijajohtajana Ollila oppi ymmärtämään yhteiskuntaa ja sen toimintaa.”

Jorma Ollilan muistelmia on odotettu siitä lähtien, kun hän jätti Nokian toimitusjohtajan tehtävät nuoremmilleen. Nokian hämmästyttävä nousu konkurssin partaalta maailman suurimmaksi matkapuhelinyhtiöksi ja sitä seurannut romahdus ovat ainutlaatuinen osa suomalaista teollisuushistoriaa.

Suuri ansio Nokian tien raivaamisessa kuuluu Ollilalle. Ollila joutui nuorena mahdottoman tehtävän eteen; hänen piti pelastaa vanha kumisaapasfirma, jonka tulevaisuuteen kukaan ei enää uskonut.

Nokian omistaneet pankit yrittivät jopa myydä yhtiön ruotsalaiselle Ericssonille. Kauppoja ei kuitenkaan syntynyt. Nokia ei yksinkertaisesti kelvannut kenellekään.

Miksi Ollilasta tuli nykyajan merkittävin teollisuusjohtaja Suomessa? Asia on monen tekijän summa.

Jorma Ollila on poikkeusyksilö. Hänen matemaattinen lahjakkuutensa herätti huomiota jo kouluaikana. Rehtori esitti hänelle opiskelua ulkomailla, Atlantic Collegessa Isossa-Britanniassa.

Yliopistoon Ollila tuli Suomeen. Eipä aikaakaan, kun hän johti Suomen ylioppilaskuntien liittoa. Ollila oli korviaan myöten mukana kotimaisessa ja kansainvälisessä ylioppilaspolitiikassa.

Tuskin Ollilasta olisi tullut se mikä tuli, jos häneltä olisivat jääneet nämä vaiheet väliin. Kansainvälistyminen nuorella iällä ja pärjääminen loivat itseluottamusta. Opiskelijajohtajana Ollila oppi ymmärtämään yhteiskuntaa ja sen toimintaa. Politiikka pätevöittää sittenkin moneen asiaan.

Lahjakkuus ja hyvä tuuri eivät kuitenkaan ole riittäviä ehtoja menestykseen. Ollilan kohdalla ratkaisevaa on ollut myös kova työ.

Kun 1970-luvun opiskelijapolitiikassa oli tapana istua monesti myöhään yöhön eri porukoissa, ei näissä istunnoissa näkynyt useinkaan Ollilaa. Jorma Ollila meni kotiin tekemään kotiläksyjään.

Kotiläksyt tulivatkin hyvin tehdyksi. Ensimmäisenä suomalaisena Jorma Ollilasta on tullut kansainvälisesti tunnettu yritysjohtaja. Siinä sarjassa ei toistaiseksi ole muita.

Ollilan muistelmat kannattaa lukea. Haamukirjoittaja Harri Saukkomaa on sujuvoittanut tekstiä, mutta kyllä kirja silti on Ollilan näköinen. Maalaispojan tarina pohjalaiselta heinäpellolta maailman johtajien pöytiin on opettavainen.

Lue lisää

Finanssivalvonnalta puhtaat paperit Nokian tiedottamiselle

Miksi keskustan ministerit tilaavat viestintäpalveluja nimenomaan Tekiriltä? – Puoluesihteerin mukaan ohjetta yksittäisen toimijan suosimisesta ei ole

Viestinnän merkitys politiikassa on viime aikoina korostunut, sanoo poliittisen viestinnän tutkija Pekka Isotalus: "Nykyisellään valtakunnan kärkipoliitikot tarvitsevat siihen apua"

Markkinahuhu ison asiakkaan menetyksestä painaa Nokian kurssia