Punkti

Ruotsi valitsee

Lauri Kontro
Punkti 03.09.2014

Lauri Kontro: ”Demarit ovat palaamassa valtaan Ruotsissa.”

Länsinaapurissa on vaalit syyskuun 14. päivänä. Yleensä Suomen ja Ruotsin poliittinen tilanne menee eri rataa, ja niin näyttää käyvän nytkin.

Ruotsia on hallinnut jo kaksi kautta porvarillinen koalitio, jota nimitetään allianssiksi. Allianssissa ovat mukana kokoomus, kansanpuolue, kristillisdemokraatit ja keskusta.

Käytännössä tahdin on määrännyt kokoomus, joka on Ruotsissa hyvin maltillinen puolue. Ero demareihin on lähinnä verotusta koskevissa asioissa. Muutoin kaikki kannattavat kansankotia.

Demarit ovat kahdeksan vuoden jälkeen palaamassa valtaan Ruotsissa, jos mielipidetutkimukset mitään tietävät. Demarien, vasemmistopuolueen ja vihreän ympäristöpuolueen liittouma on saamassa lähes puolet äänistä. Porvariallianssi jäisi siitä kymmenkunta prosenttiyksikköä.

Tähän asti demarit ovat lähes aina istuneet vallassa ollessaan hallituksessa yksin. Vaikka puolueella ei ole ollut enemmistöä, vasemmisto on yleensä tukenut hiljaisesti vähemmistöhallitusta.

Tämä on ollut kätevää molemmille. Hallitus on voinut hallita ja tukipuolue on voinut noukkia propagandapisteitä.

Nyt tilanne saattaa muuttua, jos gallupit toteutuvat. Vasemmistoliitto ja vihreät voivat tulla hallitukseen Ruotsissakin. Se voi merkitä joitakin uusia painotuksia politiikkaan.

Vihreät ovat kovia pelureita Ruotsissakin. Voisi kuvitella, että irtopisteiden keruu suomalaiseen malliin lisääntyy.

Nykyinen pääministeri Fredrik Reinfeldt saattaa siis joutua oppositiojohtajaksi. Pääministeriksi tulee punavihreiden voittaessa demarijohtaja Stefan Löfven, joka on entinen Metalliliiton puheenjohtaja.

Ruotsissa luotetaan juroihin ay-johtajiin. Löfveniä ei voisi kuvitella triathlonpyörän selkään eikä pelleilemään tivoliin.

Ruotsin systeemi takaa toisaalta myös sen, että yllätyksiä voi sattua. Yksi kompastus on äänikynnys. Alle neljän prosentin kannatuksella ei ole asiaa eduskuntaan.

Kynnys on lähellä vanhoista puolueista keskustalla ja kristillisillä ja uusista ruotsidemokraateilla ja feministeillä. Jos joku ei pääse kynnyksen yli, paikat jakavat muut.

Vaalien tärkein asia Ruotsissakin on tietenkin talous. Siitä puhumisen luulisi olevan helppoa.

Mikä toimii, sitä ei kannata lähteä korjaamaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT