Punkti

Suo siellä

Lauri Kontro
Punkti 17.10.2014

Lauri Kontro: ”Nuoresta naisministeristä on tulossa hallituksen ainoa mies.”

Uusi ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen on aloittanut lupaavasti. Soidensuojelun lisäohjelman laittaminen uuteen tarkasteluun oli hyvää politiikkaa. Entisen ympäristöministerin Ville Niinistön räyhäkkäät syytökset ovat puolestaan kuin tunkkainen tuulahdus menneiltä ajoilta.

Suomessa on suojeltu soita yli miljoona hehtaaria. Se on paljon, vaikka suota Suomessa riittääkin, se ei lopu.

Turvetuotannossa, josta on tullut tai tehty kiihkosuojelijoiden paholainen, on alle prosentti suopinta-alasta.

Suomen soiden sisältämää energiamäärää voidaan hyvin verrata Norjan öljyyn. Norjassa ei tulisi kuuloonkaan, että öljynporauksesta luovuttaisiin. Suomessa sen sijaan turpeen käytöstä on yritetty tehdä lähes ympäristörikos.

Kiihkosuojelijoille ei tunnetusti riitä mikään. Kun yksi suojeluohjelma on saatu sovituksi, toinen on putkessa odottamassa. Yli miljoonan hehtaarin jo päätettyä soidensuojeluohjelmaa ruvettiin täydentämään 100 000 hehtaarin lisäohjelmalla.

Lisäohjelma oli määrä ajaa läpi pikavauhtia pakolla. Ohjelman valmistelijoita lienee unohtunut myös, että Suomessa vallitsee edelleen yksityinen omistusoikeus. Jos jotakin pakkolunastetaan, siitä pitää maksaa käypä hinta.

Miten rahapulassa kituva valtio rahoittaisi nämä pakkosuojelut, on hyvä kysymys. Se ei tunnu paketoijia häiritsevän.

Sanni Grahn-Laasonen teki ainoan järkevän päätöksen, minkä vastuullinen ministeri voi tehdä. Asia pitää miettiä vielä uudestaan ja edetä vapaaehtoisuuden pohjalla.

On hämmästyttävää, että juuri Ville Niinistö, vihreät ja heidän taustakolonnansa Suomen luonnonsuojeluliitto tuomitsivat jyrkin sanoin vapaaehtoisuuden. Pakkoa sen olla pitää. Ainoa kunnollinen paita maanomistajille on suojeluväen mielestä pakkopaita.

Vihreistä on tullut maan tiukin pakkovallan vaatija ja vaalija. Puolue, joka syntyi kantamaan vapauden soihtua, on hukannut juurensa kokonaan.

Sanni Grahn-Laasoselle pitää nostaa hattua tästä päätöksestä. Nuoresta naisministeristä on tulossa hallituksen ainoa mies.