Punkti

Tobinin vero

Lauri Kontro: ”Euron kriisi ei ole ohi, vaikka joulu on ohi.”

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ehdottaa Tobinin veron ottamista käyttöön. Kysymys on siitä, että ryhdyttäisiin verottamaan tyhjän myyntiä.

James Tobin oli amerikkalainen taloustieteilijä, joka sai Nobelin palkinnon. Tobin tuli tunnetuksi keynesiläisenä eli hän kuului niihin teoreetikoihin, jotka kannattivat julkisen vallan tiukempaa otetta talouspolitiikassa.

Suurin osa maailmalla liikkuvan rahan liikkeistä on spekulaatioita. Rahoitusmarkkinoilla pelataan samalla tavalla kuin pelataan pokeria. Pelurit pyrkivät hyötymään rahan liikkeistä ja tienaamaan uutta rahaa.

Tobinin veron idea on, että tätä turhaa touhua eli keinottelua pitää verottaa. Nyt myös hallitukset ovat tulossa samalle linjalle. EU:kin on pyytänyt, että kansainvälinen valuuttarahasto lähtisi toteuttamaan valuutansiirtoveroa.

Mielenkiintoista on tietenkin, että Ranska lähtee nyt ajamaan rahoitusmarkkinaveroa, joka kohdistuisi ainakin pörssikauppaan. Aiemmin nimenomaan Sarkozy itse on sitä kynsin hampain vastustanut.

Viittaako tämä siihen, että vanhat konstit alkavat loppua. Kyllä viittaa.

Euron kriisi ei ole ohi, vaikka joulu on ohi. Tästä keväästä voi tulla vielä kuuma.

Tobinin vero on uudentyyppinen avaus. Tarkoitus on verottaa ns. tyhjän myyntiä, olipa se osakekauppaa tai valuuttakauppaa.

Vaikka luulisi muuta, tyhjän myymisen verottamisella on myös huonoja puolia. Jos keinottelu vähenee, valuuttojen heilunta voi myös lisääntyä. Tätä ei kuitenkaan tiedetä ennen kuin kokeillaan.

Mikään poppakonsti Tobinin vero ei ole. Se tuskin on silti huonompi kuin nykyinen villi systeemi.

Ja veikkaanpa, että Siperia on jo opettanut sen verran, että jossakin muodossa sitä kokeillaan.

Lue lisää

Eläkeyhtiöiden toimintaa pitää säädellä

Vanha valta palasi Kreikkaan

Nordean analyytikot pitävät Kreikan euroeroa jäämistä todennäköisempänä

Yksi peittää kaiken