Punkti

Valtioko isännäksi

Lauri Kontro
Punkti 21.01.2013

Lauri Kontro: ” Demarihallitukset yleensä yksityistävät ja porvarilliset sosialisoivat.”

Telakkateollisuuden raunioista huudetaan nyt valtiota apuun. Turun STX saneeraa ja yrittää pysyä pystyssä. Huvialusten rakentaminen loppuu, kun muut tekevät kaiken halvemmalla.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori sanoi, että risteilijätilauksen meno Ranskaan oli etukäteen selvää. Hallitus tiesi sen eikä lähtenyt mukaan vedätykseen. Kysymys ei ollut 50 miljoonasta eurosta vaan paljon enemmästä.

Tässä asiassa uskon Vapaavuorta. Jos 50 miljoonaa olisi pelastanut telakan, totta kai se olisi annettu. Telakan korealainen emokin olisi laittanut summan Turkuun, jos sillä olisi ollut tarkoitus pitää Turun telakka pystyssä. Mutta kun ei ollut.

Nyt on kysytään, voidaanko meriteollisuutta ylipäätään harjoittaa Suomessa. Alan osaamista on meillä paljon.

Yleensä talouspolitiikka menee solmuun, kun siihen sotketaan ideologiaa terveen järjen asemesta. Jo nyt on sanottu, että valtion ei pitäisi mennä mukaan yritystoimintaan, kun se ei ole valtion asia. Toisaalta kriisifirmat huutavat apuun nimenomaan valtiota.

Suomen teollinen perusta on rakennettu pitkälti juuri valtionyhtiöiden avulla. Jos Kekkonen olisi 1950-luvulla luottanut vain yksityiseen pääomaan, Pohjois-Suomen pääelinkeino olisi edelleenkin polttopuun teko ja kalastus. Silloin kuitenkin perustettiin nippu valtionyhtiöitä, joista monista tuli todellisia menestystarinoita.

Jos hallitus nyt lähtee rakentamaan uutta telakkateollisuutta yksityisen pääoman kanssa, ei siinä ole mitään kummallista. Kummallista on se, että aiemmat hallitukset myivät surutta valtionyhtiöitä alihintaan, kun valtio ei muka saisi omistaa yrityksiä. Nyt sitten siunaillaan, kun Yara ja muut vuolevat kultaa uusille omistajille.

Politiikan paradokseihin kuuluu, että demarihallitukset yleensä yksityistävät ja porvarilliset sosialisoivat. Nykyinen hallitus ei ole kumpaakaan, joten linjakin voi olla sitä tai tätä.

Jos elinkeinoministerin puoluekanta ratkaisee, valtio menee mukaan telakkateollisuuteen. Vapaavuori on oikeistoporvari ja sellaiset yleensä ovat kovia lisäämään valtion roolia.

Tällä kertaa siihen on jopa perusteita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit