Punkti

Valtionyhtiöt

Lauri Kontro
Punkti 22.11.2013

Lauri Kontro: ”Valtionyhtiöt eivät ole ollenkaan huono ratkaisu perustoimialoilla.”

Eduskunta kävi keskustelun valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta. Teema on viime vuosina tullut liiankin tutuksi.

Valtionyhtiöillä on kunniakas historia. Suomi teollistettiin toisen maailmansodan jälkeen nimenomaan valtionyhtiöiden voimin.

Kemijoki, Outokumpu, Enso-Gutzeit, Valmet, Neste, Imatran Voima, Rikkihappo ja monet muut olivat keskeisessä roolissa, kun Suomi muuttui teollisuusmaaksi.

Valtionyhtiöitä toimi monilla aloilla. Valtiolla oli oma pankki, Postipankki. Kirjeitä ja lehtiä kuljetti Posti. Sama yhtiö hoiti kaukopuhelut. Kun keskusneiti vastasi ”valtio-riks”, tiesi puhuvansa valtion verkossa. Kuljetuksista vastasivat Valtion Rautatiet ja Finnair. Viinanmyyntimonopoli oli Oy Alkoholiliike Ab:lla.

Paitsi viinanhimoa, valtio hillitsi myös pelaamista. Veikkaus ja Raha-automaattiyhdistys pitivät pelaamisen laillisena. Paheista tehtiin hyveitä, kun pelien tuotto käytettiin kansanterveyden, urheilun ja taiteen edistämiseen.

Osa nimistä on tuttuja vieläkin, osa on hävinnyt. Valtio on myynyt Postipankin ja palasia monista muista yhtiöistä. Teliasonerassa on jäljellä vähän vanhaa Soneran osuutta ja valtion omistusosuus pörssiyhtiö Sammossa on peräisin Postipankin rippeistä.

Yksityistäminen on kaikkineen ollut kuitenkin surkea tarina. Sonera jouduttiin käytännössä lahjoittamaan ruotsalaiselle valtionyhtiölle Telialle. Yhtiö menetti rahansa ostamalla ilmaa Saksasta miljardeilla.

Enso-Gutzeitista tuli Stora Enso, kun se yhdistyi ruotsalaisen Wallenberg-imperiumin omistaman Storan kanssa. Enso yritti vuolla kultaa puuveitsellä Amerikassa ja sai takkiinsa miljarditolkulla. Kemira Grow How myytiin pilkkahintaan Yaralle.

Päivän kysymyksiä ovat Talvivaara, Finnair ja Outokumpu. Näistä vain Finnairissa on valtiolla enemmistö.

Ilman perusteollisuutta ei voida elää. Valtiota huudetaan apuun yleensä hädän hetkellä, kuten nyt Talvivaarassa.

Viimeistään silloin valtion kannattaisi ottaa koko ala tiukempaan ohjaukseen. Valtionyhtiöt eivät ole ollenkaan huono ratkaisu perustoimialoilla.

Huonoa on ollut vain se, että on myyty lypsäviä lehmiä. Takavuosien virheistä pitäisi nyt oppia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit