Punkti

Venäjä

Lauri Kontro
Punkti 12.10.2012

Lauri Kontro: ” Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus.”

Suomessa on oltu ihmeissään siitä, mitä Venäjän tiedotusvälineet kertovat venäläislasten kohtelusta Suomessa. Kertomukset ovat olleet mielikuvituksellisia. Lähdekritiikki ei ole venäläisen journalismin vahva laji.

Ongelmallisinta asiassa kuitenkin on se, että lapsista on Venäjällä tehty poliittinen kysymys.

Asia on hankala erityisesti Suomen kannalta. Suomen viranomaiset kun eivät voi julkisuudessa kertoa mitään lastensuojelun asioista. Silloin myöskään vääriä tietoja ei pystytä oikaisemaan kunnolla.

Presidentti Sauli Niinistö arvioi, että lapsiasia liittyy paljon Venäjän sisäpolitiikkaan. Siltä tosiaan näyttää. Kun Venäjää arvioidaan, pitää katsoa mitä suurvallat yleensä näissä asioissa tekevät.

Venäjä on luonut opin, jonka mukaan se suojelee omia kansalaisiaan kaikissa maissa. Suurvallan ajatteluun myös kuuluu, että se on aina oikeassa.

Eräs Helsingissä vieraillut venäläinen toimittaja huomautti, että Venäjä on kopioinut toimintatavan Yhdysvalloilta ja Israelilta. Ne puuttuvat mihin tahansa asiaan kovalla kädellä, jos asia koskettaa niiden omia kansalaisia.

Kovuuden näyttäminen kuuluu jokaisen maan politiikkaan. Venäjällä ei valita pehmeitä miehiä johtajiksi, mutta ei kyllä Amerikassakaan.

Suomi pienenä valtiona ajattelee toisin. Lastensuojelun tyyppiset asiat eivät ole poliittisia kysymyksiä. Viranomaiset hoitavat niitä kansallisten lakien puitteissa. Lapsiriitoja on aina ollut ja tulee aina olemaan, mutta ne hoidetaan säädösten mukaan.

Suomessa asuvia ulkomaan kansalaisia kohdellaan siis samalla tavalla kuin suomalaisia. Suomessa pätee Suomen laki eikä siitä voida tehdä poikkeusta. Tämä koskee myös vaitiolovelvollisuutta.

Tässä se ongelma on, eikä siihen ole helppoa ratkaisua. Siihen on törmätty aiemminkin.

Senhän sanoi jo Paasikivi aikoinaan. Kreml ei ole mikään kihlakunnanoikeus.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT