Punkti

Venäjä

Lauri Kontro
Punkti 08.05.2013

Lauri Kontro: "Venäjän turvallisuhka ei ole Euroopassa vaan etelässä."

EU:ssa vietetään huomenna Eurooppa-päivää. Vähemmälle huomiolle jää se, että myös Venäjä juhlii.

Venäjällä päivä on Voitonpäivä. Se on päivä, jolloin Neuvostoliiton joukot vuonna 1945 nostivat punalipun Berliinin valtiopäivätalon katolle. Toinen maailmansota oli ohi.

Sodan hävinnyt Saksa on nykyisin Euroopan mahtimaa. Voittajavaltio Neuvostoliitto on hajonnut ja jäljellä on Venäjä. Saksa ja Venäjä tekevät yhteistyötä ja niitä yhdistää moni muukin asia kuin kaasuputki.

Venäjä on silti muulle Euroopalle arvoitus. Meilläkin osa ihmisistä pelkää Venäjää.

Äskettäin tehtiin uutinen siitä, että Venäjän lentokoneet kävivät lennolla Ruotsin rannikon läheisyydessä. Ruotsalaisten ilmavalvonta nukkui, olihan pyhäpäivä. Tästä saatiin sitten aihe revitellä otsikoita, jonka mukaan Venäjä voisi yllätyshyökkäyksellä valloittaa puoli Eurooppaa.

Ei voisi. Sekä idän että lännen lentokoneet ovat lentäneet Itämeren ilmakäytävässä joka päivä jo 70 vuotta. Otsikoita tehdään sisäpoliittisista syistä.

Oli piristävää lukea kahden kokeneen suurlähettilään, suomalaisen René Nybergin ja ruotsalaisen Örjan Bernerin artikkeli Helsingin Sanomista. Molemmat ovat toimineet maittensa lähettiläinä Moskovassa ja tuntevat Venäjän hyvin.

Venäjän sotilaallista uhkaa ei ole syytä liioitella, diplomaatit kirjoittavat. Pitää muistaa asioiden suhteellisuus.

Venäjän sotilasmenot ovat vain kymmenesosa Yhdysvaltain sotilasmenoista. Venäjä hankkii uusia lentokoneita ja ohjuksia, mutta siihenkin on syynsä. Vanhat ovat ruostuneet puhki.

Vuosikausiin Venäjän armeijalla ei ole ollut todellista iskukykyä. Nyt Venäjä nykyaikaistaa armeijaansa, mutta niinhän tekevät kaikki, Suomi mukaan lukien. Venäjän turvallisuhka ei ole Euroopassa vaan etelässä. Tshetshenia on siitä esimerkki.

Venäjä on meille paljon enemmän mahdollisuus kuin ongelma. Maahan on syntynyt ensimmäistä kertaa historiassa oikea keskiluokka.

Tämä keskiluokka ostaa suomalaista ruokaa, käy ostoksilla Lappeenrannassa ja Helsingissä ja kansoittaa suomalaisia laskettelukeskuksia. Se ei halua mitään muuta kuin hyvän elintason ja hyvinvointivaltion.

Venäjällä on harvoin ennen ollut niin tasaista menoa kuin nyt.

Voitonpäivää ja Eurooppa-päivää voikin hyvin viettää samaan aikaan.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT