Vieraskolumnit

Pomppuja hallitustiellä

Eero Heinäluoma
Vieraskolumnit 08.12.2017

Soini on nauranut oppositiossa ollessaan niin monet naurut EU:lle, että enää ei naurata.

Tänään eduskunnassa äänestetään Sipilän hallituksen luottamuksesta. Sosialidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymyksessä ollaan tyytymättömiä suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistumiskehitykseen. Vaikka taloudessa pahin on ohi, leikkaukset jatkuvat ja perusturvasta leikataan.

Hallituksen taival on jo tähänkin saakka ollut poikkeuksellisen ohdakkeinen ja pomppuisa. Syksystä 2015 alkaen hallitusta ovat seuranneet vaikeat päätökset, monien huonosti valmisteltujen päätösten peruminen ja kansalaisten tuen asteittainen hiipuminen.

Tämän päivän äänestyksestä hallitus oletettavasti selviää. Ensi keväänä on kuitenkin edessä paljon tätä vuotta vakavammat paikat.

Sosiaali- ja terveydenhoidon vuosisadan uudistus on jatkoajalla ja yhä suuremman asiantuntijakritiikin kohteena. Valinnanvapauslain pitäisi tulla eduskuntaan viimeistään maaliskuussa. Perustuslakivaliokunta antaa oman tuomionsa toukokuussa, ja siitä tuomiosta ei voi valittaa.

Sipilän hallituksen jatkaminen edellyttää, että kaikki hallituspuolueet hyväksyvät perustuslakivaliokunnan linjaukset. Aikaa uusien esitysten tekemiseen ei nimittäin keväällä enää ole. Tässä asiassa kokoomus on oletettavasti kuninkaana. Moni puolueessa pohtii jo nyt uusien vaalien mahdollisuutta ja etuja.

Kun katse on sotessa, jäävät Euroopan unionin asiat vähemmälle huomiolle. EU:n pöydällä olevasta uudistushankkeesta voi kuitenkin tulla Suomen hallitusyhteistyölle sotea paljon kovempi testi.

Saksan hallitusneuvottelujen uusi käänne – sosialidemokraattien paluu neuvottelupöytään – on Sipilän hallituksen puolueille ikävä uutinen. Saksan Sosialidemokraattien puheenjohtaja Schultz ilmoitti ensi töikseen, että maan uuden hallituksen pitää viedä integraatiota voima-askelin eteenpäin. Schulz voi hyvin tehdä EU:n tiivistämisestä hallitusneuvottelujen tärkeimmän asian.

Ranskan presidentti Macron on saamassa Berliinistä itselleen mahtavan liittolaisen. Jos näin käy talous- ja rahaliiton todellinen tiivistäminen nousee vakavasti asialistalle. Keskustelun kohteena ovat muun muassa valtiovarainministerin tehtävän perustaminen, euroalueen oma budjetti ja suhdanteiden tasaukseen liittyvät ideat.

Jos pöydälle tulee todellisia euroalueen maiden talouksien yhteisvastuuta lisääviä esityksiä, synkkenevät ilmeet Suomessa. Sipilän hallituksen ohjelmaan on selkeästi kirjattu kielteinen kanta yhteisvastuuseen.

Hallituksen sisällä asia on vaikea sekä keskustalle että sinisille. Keskusta on asiassa sisäisesti jakaantunut ja Paavo Väyrysen nousu loppukirillä presidenttiehdokkaaksi ei ainakaan helpota EU-asioiden päätöksentekoa.

Soini on nauranut oppositiossa ollessaan niin monet naurut EU:lle, että enää ei naurata. Jos hallitus on valmis tiiviimpään talous- ja rahaliittoon sinisten tuella, repeää riemu oppositiossa.

Halla-ahon perussuomalaiset ovat jo kaivaneet edellisen puheenjohtajan Soinin puheet esille. EMU-hillotolppaa odottaa nyt moni nykyinen perussuomalainen.

Jos siniset taas pitävät vanhat kantansa, Suomi ei voisi hyväksyä tiiviimpää talous- ja rahaliittoa. Silloin hallitusyhteistyö on soteakin kovemmassa kuopassa, sillä kokoomukselle EU on enemmän kuin sydämen asia.

Ilman oppositiotakin lähikuukaudet tulevat olemaan pääministeri Sipilälle vaikeita.

Aiheeseen liittyvät artikkelit