Vieraskolumnit

EU-komissio ei opi

Timo Soini
Vieraskolumnit 15.12.2017

Nykyoppositio on paitsi hajanainen myös taitamaton.

Terveisiä Pyrsselistä. Kahden viikon sisällä kaksi reissua. Samalla laskin, että yhteensä on tullut lennettyä Helsingistä Brysseliin yli sata kertaa. meppivuosina reissua kertyi viikoittain, nyt ulkoministerinäkin kuukausittain. Suomen asialla joka kerta.

Kävin pitkästä aikaa myös Strasbourgissa. Tutut Euroopan parlamentista kertoivat, kuinka juna lähti 5.30 maanantaiaamuna Brysselistä Strasbourgiin. Rekalla roudataan jokaisen oma tähtiympyrällä koristeltu matka-arkku. Harva tätä hulluutta kannattaa. Silti se vain jatkuu. Kuten kesäaika ja muut EU-järjettömyydet.

Nyt Euroopan komissio, tuo vaaleilla valitsemattomien byrokraattien joukko, on tehnyt oman ehdotuksensa Euroopan talous- ja rahaliiton eli Emun syventämiseksi. Komissio on nostanut päähankkeekseen ehdotuksen Euroopan valuuttarahaston, kirjainyhdistelmä EVR:n, luomiseksi. Miten tämä kuulostaa jollain tavalla aika tutulta?

No, syy löytyy siitä, että tämä uusi valuuttarahasto rakennettaisiin aiemmin kriisimaita varten pystytetyn Euroopan vakausmekanismin eli EVM:n päälle ja ankkuroitaisiin EU:n oikeudellisiin rakenteisiin. Tuttu menestystarina halutaan toistaa ja vakiinnuttaa.

Ero tuleekin sitten siinä, että uudessa järjestelmässä komission mielestä riittäisi, että päätökset siunataan vain 85 prosentin määräenemmistöllä. Yksimielisyyttä ei tarvita. Perusteluna toimii kätevästi se, että määräenemmistöillä saadaan suuren kriisin hetkellä aikaan nopeita ja dynaamisia päätöksiä eikä jäädä yksittäisten jäsenvaltioiden oikkujen armoille. Ai, kun kiva.

Kun samaan aikaan Saksan mahdollisesti tulevan hallituspuolueen puheenjohtaja puhuu Euroopan Yhdysvalloista, pitäisi pikkuhiljaa alkaa pientä Suomea hirvittämään. Tällaisilla järjestelyillä vaikutusvaltamme viedään minimiin, ja suomalaisista veronmaksajista tehdään maksumiehiä. Nyt on linja pidettävä Eurooppa-neuvostossa.

Lisäksi tuttuun tapaan komissio esittää yhteistä valtiovarainministeriä EU:hun. Kuinka monta kertaa tämäkin hullu ajatus tuodaan esille? Tehtävänimike vain vaihtelee. Ujutetaanko se lopulta eteenpäin? Määräenemmistöllä, jotta ei jäädä yksittäisten jäsenvaltioiden oikkujen armoille?

Emu on lintu, joka ei lennä. Komissiolla ei ole poliittista mandaattia viedä eteenpäin tällaisia ehdotuksia eikä Suomen pidä missään tilanteissa niitä tukea. Euroopassa ei ole opittu mitään.

Ja mitä mieltä on Suomen oppositio, joka peräänkuuluttaa sitä kunnianhimoisempaa EU-politiikkaa? Tätäkö se on? Fantasiaa yhteisistä veloista ja liittovaltiosta.

En ole ihan varma. Loppuvuosi on osoittanut, että nykyoppositio on paitsi hajanainen myös taitamaton. Viime aikojen välikysymystehtailu kertoo epätoivosta.

Hallitus vastasi juuri vihervasemmiston välikysymykseen eriarvoisuudesta. Edes tästä kaikki oppositiopuolueet eivät löytäneet yhteisymmärrystä. Jos oppositio ei yhdessä pysty haastamaan edes hallituksen talouspolitiikkaa, niin mitä se sitten pystyy haastamaan? Ei mitään.

Samaan aikaan, kun välikysymys oli vasta tulossa käsittelyyn, vihreät ilmoittivat jättävänsä uuden välikysymyksen koulutuksen eriarvoistumisesta. Ylimielisyys kostautui. Vihreät eivät yksin voi jättää välikysymystä. Ei olisi kannattanut kavereita sooloilulla suututtaa. Nyt välikysymystä ei tule. Tällä tasolla on ympäristöpuolueen yhteistyökyky.

Oppositiota korpeavat nykyhallituksen onnistumiset. Vaikeaa on haastaa, kun vienti vetää ja työllisyys kasvaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit