Vieraskolumnit

Kulutus vai kiitollisuus?

Mari Pantsar
Vieraskolumnit 20.12.2017

Kulutusähky ei näytä tekevän meitä erityisen onnelliseksi.

Onnellisuusoppaiden vakiovinkki on pitää päiväkirjaa, johon kirjataan kiitollisuutta aiheuttavia asioita. Kirjanpito auttaa muistamaan, miten paljon hyvää elämässä oikeastaan on.

Tutkimusten mukaan menetelmä myös toimii. Kiitollisuuspäiväkirjan pitämisen on osoitettu muun muassa vähentävän masennuksen oireita ja lisäävän onnellisuutta.

On opettavaista tarkastella, mistä asioista ihmiset yleensä tuntevat kiitollisuutta.

Liki jokaisen päiväkirjassa korostuvat ihmissuhteet: puoliso, lapset, ystävät. Harva asia tekee meistä tyytyväisempiä kuin läheisten kanssa vietetty aika.

Moni huomaa olevansa kiitollinen myös arjen pienistä kokemuksista. Hassun muotoinen pilvi taivaalla tai suosikkikappaleen soiminen radiossa, käsikynkkää kävelevä vanha pari tai odottamaton kiitos työkaverilta voivat ilahduttaa yllättävän paljon.

Ehkä vieläkin kiinnostavampaa on kuitenkin se, mitkä asiat kiitollisuuspäiväkirjassa eivät yleensä korostu.

Kuluttaminen tuntuu herättävän kiitollisuutta niukanlaisesti. Harva pysähtyy erityisesti ihastelemaan ostamiaan tavaroita.

Siitä huolimatta monet meistä käyttävät kuluttamiseen suuria määriä rahaa – ja tuon rahan tienaamiseen paljon aikaa. Tavaravuorten hinta voi olla kova kukkaron ja kalenterin lisäksi myös ympäristön kannalta.

Uusi kännykkä voi olla näppärä, mutta sen takia on luultavasti louhittu tonnikaupalla hupenevia malmeja. Alennuslaarin paitaa varten tuotettu puuvilla on vaatinut hätkähdyttävän määrän vettä ja kemikaaleja. Osa kuluttamastamme muovista päätyy jätteinä meriin – ja lopulta pikkuruisina hippuina ruokaamme.

Sitran tilaaman selvityksen mukaan rapiat kaksi kolmannesta Suomen ilmastopäästöistä liittyy kotitalouksien kulutukseen – asumiseen, liikkumiseen, ruokaan sekä kuluttajien ostamiin tavaroihin ja palveluihin.

Omilla valinnoilla hiilikuormaa voi onneksi keventää liki kahdella viidenneksellä. Vinkkejä kestäviin valintoihin saa Sitran luettelosta 100 fiksua arjen tekoa.

Ilmastoa säästävät ratkaisut kohentavat samalla myös hyvinvointiamme monin tavoin. Hanavesi ruokajuomana säästää rahaa, etätyöpäivän ansiosta jää enemmän vapaa-aikaa ja viikoittainen kasvisruokapäivä kohentaa terveyttä.

Kiitollisuuspäiväkirja haastaa pohtimaan uudelleen sitä, mitä asioita todella arvostamme elämässä – ja yhteiskunnassa.

Ympäristön kustannuksella tapahtuva kulutusähky ei näytä tekevän meitä erityisen onnelliseksi. Toisaalta kiitollisuutta todella aiheuttavat asiat arjessamme kuormittavat usein ympäristöä vain vähän – ja ympäristöä säästävät valinnat puolestaan kohentavat hyvinvointiamme monin tavoin.

Jos useimpien onnellisuuden kannalta ratkaisevia ovat merkitykselliset ihmissuhteet, miksi paiskimme ylitöitä läheistemme kanssa vietetyn ajan kustannuksella? Jos iloita voi arjen pienistä hetkistä tässä ja nyt, kannattaako joka lomalla lentää maapallon toiselle kolkalle? Jos harva kokee suurta kiitollisuutta kuluttamisesta, onko upouusi auto tai vielä isompi asunto sittenkään aina hintansa (ja työtuntiensa) väärti?

Vuoden otollisin aika näille kysymyksille on nyt. Useimmat meistä hiljentyvät pian joulun viettoon läheistemme kanssa. Sitä ennen moni vielä juoksee kaupasta toiseen viime hetken lahjoja etsien.

Ehkä tänä vuonna paras lahja voikin olla lupaus viettää enemmän aikaa elämän merkityksellisten ihmisten seurassa. Tai kiitollisuuspäiväkirja.

Itse olen erityisen kiitollinen joulun rauhasta ja ajasta läheisten kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit