Vieraskolumnit

Siniset tunnustaa SMP:n perinnön

Timo Soini
Vieraskolumnit 12.01.2018

Vanhat, etujärjestöidensä vangiksi jääneet puolueet kaipaavat haastajaa.

Sinisillä oli joulukuussa ensimmäinen puoluekokous. Tunnelma oli hyvä. Olen ollut vastaavassa tilanteessa aikaisemminkin. Sama tunnelma. Paremmat lähtökohdat.

Sinisissä on paljon poliittista kokemusta ja lahjakkuutta. Suomi tarvitsee näitä ihmisiä. Puolue ei ole itsetarkoitus, mutta se on välttämätön alusta toiminnalle. Poliittinen koti. Se voi olla pieni tai iso. Pääasia on, että se on oma. Sinisillä on nyt johto, jossa on eri-ikäisiä ja -näköisiä ihmisiä. Naisia ja miehiä. He ovat kovan tehtävän alussa. Mutta se on tehtävissä. Viimeisin gallup osoitti, että nimi on jo tutumpi.

Kokousväessä oli paljon tuttuja kasvoja. Oikeastaan kaikki. Tiedän, että niiden ihmisten voimalla tämä on mahdollista nostaa. He ovat tehneet sen kerran aikaisemminkin.

Puoluekenttä Suomessa pirstaloituu. Vanhat puolueet tulevat putoamaan. Kokoomus on liian oikealla ja demarit ei missään. Siniset on oikeassa. Kuten SMP tai perussuomalaiset aikanaan. Vanhat, etujärjestöidensä vangiksi jääneet puolueet kaipaavat haastajaa. Perussuomalaisista siihen ei enää ole eikä tule. Vihreiltä linja on ikuisesti kateissa.

Suomen talous kasvaa, vienti vetää ja työllisyys paranee. Tuoreimpana SAK:sta kerrottiin tällä viikolla, että irtisanomisia oli viime vuonna vähemmän kuin kymmeneen vuoteen. Hallituspuolueille siitä ei silti kiitosta heru.

En toivo Suomeen samanlaista vaalien jälkeistä jumiutumista, jonka olemme Euroopassa nähneet. Hallitusten kokoaminen on kestänyt kuukausia.

Koko EU odottaa nyt Saksan hallituksen muodostamista. No, se kertoo aika paljon jo EU:stakin ja sen päätöksentekokyvystä.

Vain kunnon vaalivoitolla siniset voi taata tämän hyvän kehityskulun jatkon Suomessa. Ja vaalia perintöämme.

Siniset haluaa elinvoimaista maaseutupolitiikkaa. Koko Suomi on pidettävä asuttuna, palvelut lähellä, ihmisillä mahdollisuuksia. Kaikkialla Suomessa on oltava mahdollisuus elää, tehdä töitä ja yrittää. Siihen on päättäjien sitouduttava. Ihmisille se oma paikka on aina maailman paras paikka.

Maatalouden kilpailukyky ja suomalainen ruoka ovat meille elintärkeitä huoltovarmuuskysymyksiä. Ja monelle suomalaiselle leipätyö, jolla perhe elätetään. Tämä hallitus on reagoinut nopeasti erilaisilla maatalouden kriisipaketeilla ja helpottanut sukupolvenvaihdoksia lakimuutoksilla.

Opposition vaihtoehtona olisi viedä kilometrikorvaukset ja nostaa autoveroa. Maaseutu maksaisi.

Siniset uskoo ihmiseen. Omatoimisuuteen. Ahkeruuteen. Hyvinvointi syntyy ihmisen hyvistä teoista. Ketään ei kuitenkaan jätetä yksin vaan otetaan mukaan. Pidetään mukana. Uusia keinoja siihen on löydettävä. Ennakkoluulottomasti.

Satsaan itse tänä vuonna kouluvierailuihin. Radikalisaatio on yhteiskuntamme potentiaalisin uhka, joka puhuttaa tällä hetkellä eniten radikaalin islamin ja sen terroritekojen takia.

Kerron nuorille siitä, mitä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa voimme tehdä radikalisaation ehkäisemiseksi. Sanomani on selvä: ihmisarvon puolesta radikalisaatiota vastaan. Keskustelemme.

Liikkeelle lähdetään siitä, että kaikilla on oikeus mielipiteeseensä. Radikaalitkin ajatukset ovat sallittuja. Kuitenkin siinä vaiheessa kun katoaa ymmärrys ja sieto ihmisiä kohtaan, jotka ajattelevat eri tavalla, voidaan puhua radikalismin haitallisuudesta.

Kun jokainen kokee olevansa osa yhteiskuntaa, niin radikalisoituminen vähenee. Moni muukin haitallinen asia sillä vähenee.

Siniset tunnustaa SMP:n perinnön. Ja jatkaa sitä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit