Vieraskolumnit

"Korotamme sähkösi hintaa, sinun ei tarvitse tehdä mitään"

Timo Soini
Vieraskolumnit 12.02.2016

Timo Soini: Media hoiti hommansa ja muisti kerrankin oikein.

Näin totesin eduskunnan kyselytunnilla vuonna 2013, kun silloiselta hallitukselta kysyttiin Fortumin sähköverkon myynnistä ulkomaisille sijoittajille. Kerroin, että pian tulee kirje.

Kaupan mahdollisti, että silloiset ministerit pääministeri Kataisen, valtiovarainministeri Urpilaisen ja elinkeinoministeri Vapaavuoren johdolla hyväksyivät, että sähköverkon strateginen merkitys poistetaan omistajien intresseistä. Jakelun toimivuus ja häiriöttömyys poikkeusoloissa eivät enää tämän myötä olleet valtion strateginen tarve.

Samalla hallitus antoi ulkomaalaisille sijoittajille käytännössä verotusoikeuden. Nyt luemme lehdistä, kuinka Carunan verotulot valuvat ulkomaille ja sähkön hinta nousee. Joku muu kerää tuotot.

Olin ulkomailla, kun tuhannet suomalaiset saivat kotiinsa tuon jo pari vuotta sitten ennustamani kirjeen sähköverkkoyhtiö Carunalta. Siinä kerrottiin peräti 27 prosentin hinnankorotuksesta.

Perusteluna olivat sähkönjakelun luotettavuuden parantaminen ja verkon kunnostaminen. Sähkönsiirto muodostaa karkeasti kolmasosan kuluttajan sähkölaskusta, joten nousu on tuntuva.

Media hoiti hommansa ja muisti kerrankin oikein. Esiin kaivettiin, mitä oli sanottu muutama vuosi sitten. Kaunistelematta. Edellinen hallitus teki kovapäisyydessään tietoisen virheen. Rosvot jäivät kiinni. Aikoinaan sijoitettu pääoma revitään nyt sähkölaskua maksavan selkänahasta.

Perussuomalaiset olivat oikeassa. Varoitimme hallitusta ja vastustimme yksiselitteisesti sähköverkkojen myyntiä.

Vastuulliset ovatkin pääasiassa paenneet ulkomaille. Tänne jääneet yrittävät unohtaa, että olivat itse mukana tekemässä päätöstä.

Esimerkiksi edustaja Heinäluoma näyttää täysin unohtaneen, että SDP oli mukana hallituksessa, joka sähköverkon myynnin siunasi. Viikko sitten tällä samaisella palstalla hän julisti, että sähköverkon myynti oli edelliseltä hallitukselta ison luokan virhesiirto ja nyt on otettava opiksi.

Tämä alkaa olla jo SDP:llekin tekopyhyyden huippu. Kiinnijäänti harmittaa. Joku voisi hämääntyä. Tuo tuohtunut ei-puolue, joka nyt huutaa kurkku suorana ja vastustaa kaikkea muuta paitsi hallituksen turvapaikkapolitiikkaa, oli viime kaudella kaikessa mukana. Kuten muutkin hallituspuolueet.

Niitä virheitä korjataan nyt.

Vihreiden Haavisto toimi edellisen hallituksen omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä. Kunnes vihreät lähti hallituksesta. Eivät tästä syystä. Sähköverkkojen myynti ehdittiin siunata ennen sitä.

Haaviston mukaan päättäjille jäi silloin sellainen käsitys, ettei mitään dramaattista tapahdu hintakehityksessä. Tätä on syytä epäillä, sillä alkeellinenkin taloustaito osoittaa, että verkkojen ostohinta rokotetaan raa'asti asiakkailta. Ministeriö tiesi, oppositio tiesi. Hallitus teki ratkaisut ja Sinä maksat.

Perussuomalaiset eivät ole rintamakarkureita. Talousvaliokunnan johtaja Kaj Turunen vie asian eduskunnan käsittelyyn. Tämä pengotaan läpikotaisin. Lakeja voidaan muuttaa ja tulevaisuuden Carunat estää.

Oikeassa oleminen ei kuitenkaan lopulta auta siihen, että tuhansien suomalaisten sähkölasku nousee nyt. Siitä me välitämme. Onneksi perussuomalaiset on hallituksessa.

Takuueläke nousee, Yle-vero poistuu sadoilta tuhansilta pienituloisilta, eläkeläisten asumistukea ei leikata ja omaishoitajien asemaa parannetaan. Ökyveneistä maksetaan tästä lähtien veroa ja kovempi verotus korkeista ansiosta koskee yhä useampaa.

Tehtävämme oikeudenmukaisuuden puolesta on nyt entistä tärkeämpää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit