Maaseudun Tulevaisuus

Onko Suomi aseeton hybridiuhan edessä?

Maaseudun Tulevaisuus 23.03.2015

Suomeen kohdistuu tätä nykyä eriasteisia hybridiuhkia, Euroopan parlamentin varapuhemies Olli Rehn varoittaa. ”Niiden edessä olemme heikosti varustautuneita, lähes aseettomia.”


KARI SALONEN
Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan sota ovat esimerkkejä hybridisodasta, Olli Rehn toteaa.

Sodankäynnin ja rauhantilan välinen rintamalinja on entistäkin epämääräisempi, Olli Rehn toteaa Maaseudun Tulevaisuuden vieraskolumnissa.

”Parin vuoden ajan meillä on ihmetelty, miksi Venäjän mediassa toistuvasti julkaistaan Suomea koskevia tietoja, jotka eivät selvästikään pidä paikkaansa. Koska valtaosa suomalaisista uskoo, että Venäjä on Suomen ystävä, uskomme myös, että väärien tietojen julkaiseminen johtuu tietämättömyydestä ja sen aiheuttamista väärinkäsityksistä. Niitä on yritetty korjata, mutta huonolla menestyksellä.”

”Kyse ei ole satunnaisista ilmiöistä vaan uudesta toimintatavasta, jonka Venäjä on ottanut käyttöön niin sisä- kuin ulkopolitiikassaankin. Kyse on hybridisodankäynnistä tai sen käyttämisestä uhkana ja pelotteena.”

”Krimin valtaus ja Itä-Ukrainan sota ovat esimerkkejä hybridisodasta. Muihin Venäjän naapureihin sovelletaan uhkaa ja pelotetta eriasteisesti. ”

Sisäinen turvallisuutemme ja vastavakoilumme on Rehnin mukaan kansainvälisestikin arvioituna korkealla tasolla. ”Meillä ei kuitenkaan ole lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi hybridiuhkiin puuttumisen, eikä siten myöskään sellaista sisäisen turvallisuuden organisaatiota, joka näitä ilmiöitä valvoisi.”

Heti seuraavan hallituskauden alussa on Rehnin mukaan selvitettävä hybridiuhkan edellyttämä valmistautuminen osana laajempaa turvallisuuspoliittista selvitystä.

Lue lisää maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT