Maaseudun Tulevaisuus

OP:n Karhinen: Sipilä on oikeassa

OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen mielestä yhteiskunnalla voisi olla oma roolinsa yritysten "välirahoitusongelmien" ratkaisemisessa. Hänen mielestään yritysluottojen saatavuus ei ole ollut talouskasvun pullonkaula Suomessa.

HÄMEENLINNA (MT)

OP-Ryhmän pääjohtaja Reijo Karhinen sanoo, että keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ”on oikeassa”, kun hän puhuu yritysten rahoitusvaikeuksista.

”Hän ymmärtää, missä ongelman ydin kaiken kaikkiaan on.”

Hänen mielestään Sipilä on tunnustanut yhden osa-alueen, mutta yhden ongelman poistaminen ei ratkaise koko asiaa. Massiiviselle 1,5 miljardin euron valtion kasvurahastolle ei ole Karhisen mielestä tarvetta.

”Paljon pienemmälläkin pääomalla selvittäisiin. Jo muutaman sadan miljoonan euron rahasto voisi riittää. Voi olla, että pelkkä valtiontakaus riittäisi.”

Yritykset tarvitsevat rahaa, mutta he eivät halua myydä osuuksia sijoituksia vastaan. Sijoittajia ei haluta päästää yritysten sisälle, Karhinen pohtii. Niin sanotuille välirahoitusmarkkinoille tarvittaisiin uusia ideoita ja ne vaativat Karhisen mukaan kehittämistä.

Ongelma on, että riskin kasvaessa myös yritysten tarvitseman rahan hinta nousee.

”Yhteiskunnalla saattaisi olla paikka toimia. Jokin uusi malli tai idea tarvittaisiin.”

Karhinen arvioi Sipilän esitystä Finanssialan keskusliiton talousseminaarissa torstaina Hämeenlinnassa. Karhinen on järjestön puheenjohtaja.

Karhisen mielestä rahoitusmarkkinoilla haasteena on yhdistää pankkien asiantuntemus ja enkelisijoittajien tarjoamat pääomat.

”Enkelisijoittajalla on vain rahaa, mutta ei ole mekanismia valita sijoituskohteita. Pankit puolestaan tuntevat asiakkaat ja niillä on paljon tuntemusta riskien analysoinnista.”

”Miten sijoittajat saisivat kohdistettua rahaa suoraan yrityksiin?” hän pohtii.

 

Yrityksille on rahaa tarjolla

Karhisen mukaan yritysluottojen saatavuus ei ole ollut talouskasvun pullonkaula Suomessa.Yritysluottokanta on kasvanut 23 prosenttia vuodesta 2008 vuoteen 2014. Samassa ajassa investoinnit ovat vähentyneet 19 prosenttia.

”Valtaosa yritysluottohakemuksista hyväksytään”, hän toteaa.

Hän mainitsee, että Euroopassa kisataan hyvistä yritysasiakkaista. Parhaan luokituksen yrityksille suorastaan työnnetään rahaa, hyvin alhaisella marginaalilla, Karhinen huomauttaa.

Karhinen ihmettelee edelleen väitteitä yritysten rahoitusvaikeuksista. Hän sanoo, että esimerkiksi uutta siemen- ja riskirahoitusta on Suomessa taas tarjolla uusille yrityksille noin 0,065 prosenttia bkt:stä. Suomi on Euroopan riskirahoitusmarkkinoiden kärkimaita.

”Suomessa ei ole koskaan aiemmin ollut näin paljon rahaa tarjolla.”

Lue lisää

Suomi eriytyy omiin leireihin

Kesko, Atria ja OP-ryhmä antoivat positiiviset tulosvaroitukset

Kuntavaalit jättivät ristiriitaisen tunnelman Helsingin pormestariehdokkaalle – puolueen tulos oli hyvä, mutta oma valtuustopaikka jäi saamatta

EK: Teollisuuden investoinnit tänä vuonna hurjassa nousussa