Maaseudun Tulevaisuus

Osalla maitotiloja syytä varautua maksuvaikeuksiin

Maitosektorin isoimpia kompastuskiviä ovat kuluvana vuonna matala tuottajahinta ja tukimaksatusten siirtyminen. Osalle tiloista tulee tänä vuonna pahoja maksuvalmiusongelmia, joihin pitää varautua.
Sami Karppinen
EU:n kiintiöjärjestelmän päättymisen ennakoidaan ainakin alkuvaiheessa johtavan maitomäärien lisääntymiseen, mikä tietää lisää epävarmuutta maitosektorille.

LAUKAA (MT)

MTK:n maitoasiamies Ilkka Pohjamo esitti Maitovaltuuskunnan kevätkokouksessa laskelmia maksuvalmiusongelmien havainnollistamiseksi. Esimerkkitilalla, jolla oli 50 lehmää ja 110 hehtaaria peltoa, lainan lyhennysten ja korkokulujen hoitoon jäi viime vuonna 73 000 euroa.

”Kun huomioon otetaan laskenut tuottajahinta, tukimaksatusten siirtyminen ja tukitasojen laskeminen, tipahtaa summa kuluvana vuonna 7 000 euroon”, Pohjamo sanoo.

Toisella esimerkkitilalla, jolla oli 33 lehmää ja 50 hehtaaria peltoa, lainanhoitokuluihin jäi viime vuonna 26 000 euroa.

”Tänä vuonna hoitoon jää -10 000 euroa, eli lyhennyksiä ja korkoja ei pystytä hoitamaan ollenkaan.”

Pankit eivät ole luvanneet tiloille automaattisia lyhennysvapaita samoin kuin asuntovelallisille, mutta ovat Pohjamon mukaan kuitenkin olleet ymmärtäväisiä maatiloja kohtaan.

Maksuvalmiutta voitaisiin parantaa tukimaksatuksia aikaistamalla, johon valtuuskunnan mukaan on suunnattava painetta.

Myös EU:n maitokiintiöjärjestelmän päättyminen lisää epävarmuutta sektorilla.

”Esimerkiksi Hollannissa on kapasiteetti valmiina 15 prosentin tuotannon lisäykselle. Myös uusissa jäsenmaissa on potentiaalia lisätä tuotantoa, osin kevyemmän byrokratian ansiosta”, Pohjamo sanoo.

Kiintiöiden ylityksistä jäsenmaille langetettuja sakkoja pohditaan kohdennettavaksi maitoalan investointeihin Euroopassa.

”Tämä on vallitsevassa ylituotantotilanteessa sama, kuin heittäisi bensaa liekkeihin”, Pohjamo vertaa.

Suomessa ongelmia aiheuttaa maidon pohjoisen tuen rajoitekiintiö, joka ylittyy näillä näkymin 100 miljoonalla litralla kuluvalla kiintiökaudella.

”Kiintiön ylittymiseen pohditaan nyt kansallisia rajoituskeinoja, että tuen maksu myös jatkossa voidaan turvata”, Pohjamo kertoo.

Maanantai-iltapäivän ja tiistain aikana työryhmissä pohditaan tilojen kannattavuutta, tukipolitiikkaa ja eläinten hyvinvointia.

Maitovaltuuskunnassa on edustettuna 95 prosenttia Suomessa tuotetusta maidosta.

Lue lisää aiheesta keskiviikon Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää