Maaseudun Tulevaisuus

Palkittu suunnittelija haluaisi pukea viljelijät

Yli satatuhatta suomalaista paiskii töitä Kirsimari Kärkkäisen suunnittelemissa vaatteissa. Seuraavaksi Kärkkäinen haluaisi vaatettaa viljelijät.
KARI SALONEN
Kirsimari Kärkkäinen on suunnitellut vaatteita kymmenille suomalaisyrityksille. Työhuoneen rekillä roikkuu muun muassa VR:n ja Luja-konsernin mallistoa.

Kaukana ovat ajat, jolloin naiskonduktööri joutui työskentelemään miesten vetimissä. Onneksi.

Muotoilijoiden Ornamo-palkinnon vastikään saanut vaatesuunnittelija Kirsimari Kärkkäinen pitää huolen, että työvaatteissa on valinnanvaraa erimuotoisille vartaloille.

Kärkkäinen on suunnitellut suomalaisille työvaatteita jo parikymmentä vuotta. Hänen kädenjälkensä näkyy muun muassa ABC-asemilla, junissa, matkustajalaivoilla ja Sokos-hotelleissa.

"Ei mene päivääkään, ettenkö näkisi suunnittelemiani vaatteita kulkiessani kadulla tai illalla TV:ssä. Se on varsin palkitsevaa", Kärkkäinen hymyilee.

Haaveena pukea viljelijät

Palvelualan ohella Kärkkäinen on erikoistunut rakennusalan vaatteisiin. Asiakkaana on muun muassa Suomen suurimpiin rakennusliikkeisiin kuuluva Luja.

Turvallisuus on rakennuksilla ja tietöissä erityisen tärkeää. Vaatteissa täytyy olla päivänvalossa näkyvää fluorisoivaa väriä sekä yöllä erottuvaa heijastinpintaa.

On huomioitava, työskennelläänkö kylmässä ja sateessa sekä missä kohdassa minkäkin taskun pitää sijaita.

Aina ennen suunnitteluun ryhtymistä Kärkkäinen käy työpaikoilla seuraamassa ihmisiä työssään. Hän haastattelee heitä ja havainnoi, millä tavoin vaatteella voisi edesauttaa työn sujuvuutta.

Kärkkäisen haaveena on kehittää vaatteita viljelijöille, kalastajille ja poronhoitajille. Projektia varten hän on hakenut apurahaa jo pariin otteeseen mutta tuloksetta.

"Moni viljelijä pukeutuu sponsorivaatteisiin, joissa toimivuutta ei ehkä ole mietitty loppuun asti", Kärkkäinen pohtii.  

Viljelijöiden varusteet ulkomaisia

Kurkistus Agrimarketin valikoimaan Lohjalla paljastaa, ettei maatilan töihin ole juuri tarjolla kotimaisia varusteita, poikkeuksena Sievin Jalkineen turvakengät.

Myymäläpäällikkö Henri Sarven mukaan kaupassa eletään samaa sesonkia kuin pellolla. Näinä viikkoina myydään esimerkiksi kemikaalikäsineitä, hengityssuojaimia, haalareita ja jonkin verran turvajalkineita.

Digiaikakaan ei ole vielä saapunut työvaatteisiin. Viljelijä saattaisi hyötyä älyvaatteesta, joka esimerkiksi ilmoittaisi homepölystä ilmassa. Silloin raskasta hengityssuojainta ei tarvitsisi käyttää varmuuden vuoksi.

Lue koko juttu perjantain MT:stä viikonvaihdesivulta.

Lue lisää

Liian suuri työtakki? Suojavaatimukset estävät pienten varoitusvaatteiden valmistamisen

Tekstiviestit

Pötsin toimivuus mukaan lypsylehmän ruokinnan suunnitteluun 

Rehu- ja leipäviljat eri suuntiin