Maaseudun Tulevaisuus

”Petokiistoissa huomioitava sekä ihmisten että eläinten edut”

Sekä ihmisten että petojen edut pitää huomioida, jotta petopolitiikka toimisi käytännössä, toteaa italialainen petotutkija. Aiheesta keskusteltiin perjantaina EU-komission työpajassa.
Kari Salonen

BRYSSEL (MT)

EU-komissio järjesti perjantaina Brysselissä kuulemistilaisuuden suurpetojen ja ihmisten rinnakkaiselosta.

”Haluamme edistää vuoropuhelua ja kuulla eri osapuolten näkemyksiä petoasioista”, komission luonto-osaston johtaja Pia Bucella sanoo.

Suojelutasoja määrittävää luontodirektiiviä ei aiota avata.

Tilaisuuteen oli kutsuttu metsästäjien, karjankasvattajien ja luonnonsuojelijoiden edustajia eri EU-maista. MTK:n ja metsästäjien edustajat korostivat tilaisuudessa paikallisen päätösvallan merkitystä.

MTK:ta edustanut yläneläinen lampuri Tapio Rintala kertoi susien aiheuttamista vahingoista omalla ja lähialueen tiloilla.

Sudet ovat Yläneellä hyökänneet toistuvasti kotieläinten kimppuun vuoden 2010 jälkeen. Rintalan mukaan susien yleistyminen aiheuttaa aiheuttaa asukkaiden keskuudessa pelkoa, eikä esimerkiksi lapsia uskalleta enää päästää yksin pihalle.

”Ongelmat tuntuvat olevan hyvin samanlaisia muissakin EU-maissa. Ainakin kymmenen ihmistä tuli heti kertomaan omista kokemuksistaan.”

Petojen määrää tutkineen professori Luigi Boitanin mukaan suurpetojen kanta on useimmissa Euroopan maissa vakaa tai kasvussa.

1960- ja 1970-lukujen jälkeen petokannat ovat elpyneet lähes kaikkialla. EU on käyttänyt esimerkiksi suden suojeluun viimeisten parin vuosikymmenen aikana yhteensä yli 30 miljoonaa euroa.

Susia on Suomen lisäksi runsaasti Baltian maissa, Keski-Ruotsissa, Romaniassa ja Balkanilla sekä Espanjan pohjoisosissa ja Italiassa.

Boitanin mielestä toimiva rinnakkaiselo vaatii sekä ihmisten että petojen etujen huomioimista. ”Kummatkin ovat tärkeitä.”

Lue lisää

Poliisi päivitti susi- ja muita suurpetotilanteita linjaavaa ohjettaan – tavoitteena on varmistaa yhdenmukainen poliisitoiminta koko maassa

Minne susihavainnoista pitää ilmoittaa? Itä-Suomen poliisi opastaa ja ennakoi lumen lisäävän susien pihavierailuhavaintoja

Ennätyssuuri susijahti Viroon: Tarkoitus vähentää susikanta puoleen ja ampua kuluvana talvena 140 sutta

Ammutaanko kokonaisia susilaumoja vai susiyksilöitä? – kannanhoidollisen metsästyksen toteutustavasta pitää keskustella jo nyt, vaatii MTK:n edustaja