”Ääriryhmien nousua vähätellään Suomessa” - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka ja talous

”Ääriryhmien nousua vähätellään Suomessa”

Suomalaiset euroedustajat pelkäävät populismin ja ääriryhmien nousua toukokuun parlamenttivaaleissa.
Niklas Holmberg
Täysistunto Strasbourg EU Euroopan unioni parlamentti

STRASBOURG (MT) Kokoomuksen europarlamentaarikot Petri Sarvamaa ja Sirpa Pietikäinen näkevät merkkejä ääriryhmien vahvistumisesta Euroopassa.

”Ääriryhmien nousu on täällä iso asia. Suomessa tätä ilmiötä yhä vähätellään”, sanoo Pietikäinen.

Italialainen verkkosivusto laski äskettäin kansallisten galluppien perusteella, että toukokuun vaalien jälkeen yli sata meppiä saattaa edustaa populistisia, EU:n hajottamista vaativia ja muita äärilinjojen edustajia (MT 4.12.).

Sarvamaa ennakoi ainakin Ranskasta ja Hollannista nähtävän paljon isommat ryhmät äärioikeistolaisia. Ranskasta Marine le Pen sekä kaksi muuta Front Nationalin edustajaa kuuluu jo nyt parlamentin sitoutumattomien sakkiin.

Pietikäinen muistuttaa, että vaikka koko yhteiskunnassa on pieni vähemmistö – esimerkiksi viisi prosenttia ¬ edustaa anarkiaa tai muita kovia linjauksia, demokratiaan kuuluu se, että heillekin annetaan ajatteluunsa oikeus, kunhan he toimivat muun yhteiskunnan sääntöjen mukaan.

”Mutta demokratia ei kestä sitä, että `naksahtaneita´ nostetaan johtajiksi”, hän painottaa viitaten Hitleriin.

Parlamentin yhteensä 754 edustajasta 30 edustaa jo nyt niin kärjekkäitä mielipiteitä, etteivät he mahdu edes nykyisiin parlamentin ryhmittymiin.

Sari Essayah (kd.) sanoo parlamentin salissa kuulevan jo nyt suorastaan ”pöyristyttävää tekstiä”, joka kohdistuu vähemmistöihin, ennen kaikkea romaneihin.

Samaa pahoittelee Mitro Repo (sd.). Vähemmistöihin ja myös naisiin syrjivästi suhtautuvia löytyy hänen mielestään paitsi ryhmien ulkopuolelta myös suurimman eli konservatiivisen EPP:n sisältä.

”Emme ole Suomessa tottuneita niin selvään vastakohtaisuuteen, mitä täällä näkee salissa. Toiset taputtavat samaan aikaan kuin toiset buuaavat”, Repo kuvaa jakolinjoja.

Tiistain täysistunnossa tunteet kuohuivat mietinnöstä, joka koski naisten seksuaalisia oikeuksia.

Lue lisää

Pekka Katajan pahoinpitelyn tutkinta siirtyi KRP:lle, tutkimusnimikkeenä murhan yritys – ''Olen satavarma, että tälle on poliittinen syy ja että syylliset löytyvät äärioikeistosta"

Poliisihallitus ohjeistaa poliisilaitoksia: Pohjoismainen vastarintaliike ei saa järjestää mielenosoitusta itsenäisyyspäivänä

Vasemmisto löysi toisensa Espanjassa – enemmistöhallitukseen tarvitaan myös muita

Sosialistit pitivät pintansa Espanjan vaaleissa – äärioikeistolainen Vox nousee kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi