Politiikka ja talous

Aku Ankka on Aapisen kova kilpakumppani

Sarjakuva tunnistetaan nykyään oivaksi välineeksi lukemaan oppimisessa.
Jarkko Sirkiä
Lähes puolet suomalaislapsista on oppinut lukemaan Aku Ankan avulla.

Aku Ankalla on ollut vuosikymmeniä iso merkitys suomalaislasten lukemaan oppimisessa. Lehden tekemän kyselyn mukaan lähes puolet alakoululaisista on kokenut lukuvarmuutensa parantuneen Aku Ankkaa lukemalla.

Jossain vaiheessa kuvat eivät enää riitä selittämään juonenkäänteitä ja silloin kirjaimet alkavat kiinnostaa.

"Luulen, että siinä vaiheessa alkaa tajuta, että pelkkä kuvalukutaito ei riitä. On pakko oppia lukemaan, että pärjää Akkarin kanssa", Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä toteaa.

"Vaikka olisi opittu lukemaan Aapisesta, niin sarjis on helppo juttu lähteä liikkeelle. Lukuvarmuuden parantuessa voi siirtyä romaaneihin tai muihin kirjoihin."

Aikoinaan sarjakuvia pidettiin jopa turmiollisena lukemistona, mutta nykyisin Aku Ankka saa kiitosta opettajiltakin. He ovat kertoneet Hyypälle, että Akkari kourassa takapenkin pahinkin syljeskelijä rauhoittuu.

Opettajat kyselevät toimituksesta usein vanhoja lehtiä, ja heidän toiveidensa pohjalta Aku Ankka -lehti ja Sanoma Pro tuottavat nykyään kouluihin Ankallisakatemia-nimistä tehtäväpakettia.

Vuonna 2001 Helsingin yliopiston suomen kielen laitos myönsi lehdelle Kielihelmi-palkinnon, ja toissa vuonna Mensa palkitsi Aku Ankan taidokkaasta kielenkäytöstä ja nokkelasti tuotetuista tarinoista.

Huolellisuus on lehden tavaramerkki, ja ennen painoon menoa yleensä kolmet silmät ovat lukeneet sarjakuvat läpi.

”Aika harvoin meillä on Akkarissa virheitä”, Hyyppä kehuu.

Lue lisää

Osa vanhemmista ei lue lapsilleen, ja syynä on usein ajan puute

Lastenkirjailijaksi sattumalta: Karri Viitalan kirjoittamat saimaannorppa-Mikaelin seikkailut saivat alkunsa piirroksista ja YouTube-videoista

Kirja-arvio: Nuorille suunnattu sarjakuva hurmaa piirroksillaan ja suloisella tarinallaan

Täällä riittää kirjaintoilijoita! Pienessä Parkanossa on toiminut parhaimmillaan neljä lukupiiriä – konkari antaa parhaat vinkit oman lukupiirin perustamiseen