LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Politiikka ja talous

Raudanpuute voi iskeä korkeasta hemoglobiinista huolimatta

Katja Lamminen: Veren ferritiiniarvo paljastaa, paljonko elimistön kudoksissa on rautaa. Etenkin naisten ja kasvissyöjien kannattaa mittauttaa arvot, jos kärsii kovasta väsymyksestä.
Kari Salonen
Naiset ja kasvissyöjät kuuluvat riskiryhmään raudanpuutteen osalta. Veren ferritiiniarvo paljastaa, paljonko elimistön kudoksissa on rautaa.

Väsyttää, väsyttää, väsyttää. Siinäpä aikuisikäni päällimmäiset fiilikset.

Vetämättömyyden syyn olin vierittänyt vajaasti toimivan kilpirauhasen piikkiin. Hemoglobiini on aina huidellut yli 140:ssä, joten en uskonut, että aamuiset harakiri-mietteet voisivat johtua rauta-arvoista.

Sisätautilääkäri oli toista mieltä. Hän huomasi vereni ferritiiniarvon matelevan pohjalukemissa. Elimistöni oli kuin jatkuvalla korkeanpaikanleirillä. Keho paikkasi hapenpuutetta nostamalla hemoglobiinia. Tilanne olisi voinut kehittyä anemiaksi, jolloin hemoglobiinikin olisi lopulta romahtanut.

Ratkaisu oli helppo ja halpa: rautaa kitaan. Puolen vuoden tehokuurin aikana ferritiinit nousivat 20:sta reippaasti sadan paremmalle puolelle.

Sen kyllä huomaa. Unentarve on vähentynyt ja urheilu sujuu ilman äkillisiä heikotuksia ja hengen­ahdistuksia.

Etenkin naiset saavat olla raudan kanssa tarkkana. Myös kasvissyöjät kuuluvat riskiryhmään. Kasviksissa kun rauta on heikosti imeytyvässä muodossa.

Jätin vastikään rautatabletit, joten jatkossa täytyy huolehtia, että saan ruuasta tarpeeksi rautaa. Aion luottaa elimistöni viesteihin ja syödä maksalaatikkoa ja punaista lihaa aina silloin tällöin, kun niihin iskee himo.

On myös hyvä muistaa pari tärkeää nyrkki­sääntöä: Maito, kahvi ja tee heikentävät raudan imeytymistä. Pihviä ei siis kannata huuhtoa alas maitolasillisella, eikä ryystää heti aterian päälle kupil­lista kahvia. Sen sijaan C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, joten hedelmä jälkkäriksi on nappi valinta.

Vinkkejä rautapitoisista ruuista saa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä palvelusta.

katja.lamminen@mt1.fi

Ingressiä muokattu 29.1.2018. Veren ferritiiniarvo paljastaa, paljonko elimistön kudoksissa on rautaa, eikä sitä, paljonko rautaa on veressä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hiilijalanjäljestä tulee maidon hinnoitteluperuste: Arla Suomen 500 maitotilan ilmastovaikutukset kartoitetaan ensi vuonna

Suomalaisen ruuan päiväksi sopisi kekri – sen varaan rakentuisi erinomaiset bakkanaalit, joihin kaupunki-Suomenkin kelpaisi yhtyä

Kasvissyöjäkin voi ja saa haluta eineksiä ja himoita helppoa mättöruokaa