Politiikka ja talous

Aurinkosähkön takaisinmaksuaika venyy helposti kymmeniin vuosiin

Aurinkopaneelien hinnat ovat laskeneet rajusti, mutta kannattavuus ei ole vielä kovin hyvä pientaloissa.
Esko Keski-Vähälä
Roaming Oy:n Alexander Westin ja Ari-Jussi Uunila asensivat kesäkuun lopussa aurinkopaneelit Henry Rekilän omakotitaloon Kokkolassa.

Kiinnostus aurinkosähköön on kasvanut huimasti parin viime vuoden aikana. Yksi syy on, että kiinalaisvalmisteisten paneelien hinnat ovat pudonneet kymmenesosaan kymmenessä vuodessa. Kannattavuus ei silti vielä ole kovin hyvä, omakotitalon aurinkopaneeli-investointeja voi joutua maksamaan takaisin yli 30 vuotta.

Tietyissä kohteissa aurinkosähkö alkaa olla kuitenkin kannattavaa. Sopivat paikat ovat niitä, jotka käyttävät paljon ja tasaisesti sähköä keväästä syksyyn päiväsaikaan.

Omakotitaloonsa kesäkuun lopussa viiden kilowatin aurinkopaneelit asennuttanut Henry Rekilä Kokkolasta pitää aurinkosähköä jo nyt kannattavana.

”Kun investoinnin on tehnyt, ei takaisinmaksuja enää laskeskella. Paneelit tuottavat ilmaista uusiutuvaa sähköä vuosikymmeniä.”

Hän harkitsi asennusta jo viisi vuotta sitten, jolloin hinta oli 2,5-kertainen. Nyt kokonaishinta oli noin 10 000 euroa.

Sähkö kannattaa käyttää itse

Selvä ehto kannattavuudelle on, että sähkö käytetään omassa kiinteistössä. Vaikka yhtiöt ostavat paneeleista ylijäävän sähkön verkkoon, hinta on kehno eli tukkusähkön hinta. Siitä yhtiöt vähentävät vielä pienen palkkion kulujen vuoksi.

Tukkusähkön hinta putosi keväällä alle pariin senttiin kilowattitunnilta.

Energia-asiantuntija Petri Pelli Etelä-Savon Energiasta kertoo, että kohteiden kasvaessa kannattavuus nousee. ”Pienissä kohteissa aurinko on vielä kallista”, hän myöntää.

Maataloudessa aurinkosähkö lienee kannattavinta maitotiloilla, jotka käyttävät paljon sähköä lypsyyn ja jäähdytykseen. Kun paneelit asentaa itse, takaisinmaksuaika jäänee alle 15 vuoteen sähkön hinnasta riippuen.

Pelli muistuttaa, että vaikka paneelit pystyy laittamaan katolle itse, on sähkötyöt jätettävä hyväksytylle asentajalle. ”Maadoitukset on tehtävä kunnolla, sillä paneeleissa saattaa olla jopa tuhannen voltin jännite.”

Lappeenrannan yliopiston energiatekniikan professorin Jero Aholan mukaan parhaita aurinkosähkökohteita ovat suuret yleiset rakennukset, esimerkiksi sairaalat, koulut tai kauppakeskukset.

Aholan mukaan suurissa kohteissa, joissa paneelien teho on 50–100 kilowattia, investoinnin hinta asennettuna jää 1 100–1 300 euron paikkeille kilowattia kohden. Pienkohteissa hinta nousee 2 000 euroon kilowatilta.

Lue lisää