Politiikka ja talous

Bernerin junaleikkauksiin saattaa tulla muutoksia

Junavuoroihin kohdistuvat leikkaukset yllättivät keskustan eduskuntaryhmän.
Lari Lievonen
Useat maakuntien junayhteydet ovat liipaisimella. Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) antoi lakkautustuomion yhteensä 28 rautatieasemalle eri puolilla maata.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) ajamaan maakuntien raideyhteyksiä karsivaan leikkauspakettiin saattaa vielä tulla muutoksia.

"Nyt me mietimme (keskustan) eduskuntaryhmässä rakentavassa hengessä, mitä yhteisiä toimia haemme tässä tilanteessa. Tähtäämme siihen, ettei kaikkia lakkautuksia tehdä, tai vähintäänkin varmistetaan korvaavan liikenteen toimivuus", eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) toteaa.

"Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjois-Karjala ovat suurimmat ongelma-alueet. Liikenne loppuu näillä alueilla tietyillä rataosuuksilla kokonaan, jollei nyt löydetä sovitteluratkaisua", Pekkarinen korostaa.

Myös pirkanmaalainen kansanedustaja Arto Pirttilahti (kesk.) toivoo, että junaleikkauksia voidaan vielä tarkastella uudelleen.

"Uskon ja toivon, että tähän pakettiin saadaan vielä muutoksia. Keskustan tehtävänä on puolustaa aluekehitystä, ja tällainen politiikka rappaa aika pahasti sitä peruslinjaa vastaan", Pirttilahti pohtii.

Tieto leikkauksista yllätti eduskuntaryhmän

Bernerin ilmoitus junavuorojen laajamittaisesta lakkauttamisesta tuli käytännössä yllätyksenä koko keskustan eduskuntaryhmälle.

"Siitä ei tullut mitään etukäteisinformaatiota. Koko ryhmä oli asiassa yllätetty", Pirttilahti muistelee.

Pekkarisen mukaan Berner on kuitenkin tullut viime päivinä asiassa vastaan.

"On tärkeä ja hyvä asia, että ministeri on ollut valmis nyt paikkaamaan menettelytapaansa. Ehkä tämä episodi meni pikkaisen kokemattomuuden piikkiin", Pekkarinen toteaa.

Kirjallinen kysymys poikittaisliikenteestä

Keskustan rivit ovat rakoilleet junavuoroleikkauksissa.

Keskustalaiset kansanedustajat Pirttilahti, Mikko Savola ja Anne Kalmari jättivät keskiviikkona kirjallisen kysymyksen Suomen poikittaisliikenteen turvaamisesta.

"Lakkauttamispäätös jättää ison aukon Suomen raideliikenteen karttaan. Päätöksellä on vakavia seurauksia alueiden elinvoimalle", kysymyksessä todetaan.

Leikkauspäätös pitää vielä hyväksyä hallituksen raha-asianvaliokunnassa, jossa keskustan varapuheenjohtaja, joensuulainen kansanedustaja Anu Vehviläinen istuu.

Jos Bernerin junaleikkaukset toteutuvat sellaisenaan, pääsee Joensuuhun jatkossa junalla enää Helsingistä.

Poikittaissuuntainen raideliikenne Suomessa on loppumassa, kun esimerkiksi reitti Jyväskylä-Haapamäki-Seinäjoki ollaan lakkauttamassa.

Myös useat muut junayhteydet eri puolilla maata ovat liikenneministerin liipaisimella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Raide­liikenne

Antti Kaikkonen riitaantui vuosituhannen vaihteessa Paavo Väyrysen kanssa

Ruotsalainen kansanpuolue–keskusta 2–0