Politiikka ja talous

Donnerille ruuan alkuperä ”herttaisen yhdentekevää”

Politiikka ja talous 20.02.2014

Kansanedustaja Jörn Donner (rkp.) ja kansanedustaja Anne Kalmari (kesk.) ovat yhtä mieltä siitä, että byrokratia on yksi suomalaisen ruokaketjun ongelmista. Myös ruuan hinnoittelu ihmetyttää heitä.


Jaana Kankaanpää
Lepaa tomaatti kasvihuone.

Kansanedustaja Jörn Donner (rkp.) kertoi keskiviikkona, että hänelle on ”herttaisen yhdentekevää” mistä ruoka tulee.

Ruokapoliittiseen väittelyyn eduskunnan kansalaisinfossa osallistunut Donner sanoi kuitenkin ymmärtävänsä, että ilmasto- ja ympäristösyistä ruoka pitäisi pystyä tuottamaan lähempää.

”Pidän koko maatalouspolitiikkaa eurooppalaisittain täysin sairaalloisena.”

Yhtenä esimerkkinä tuetusta tuotannosta ja tuotteiden hinnoittelun omituisuudesta Donner mainitsi tomaatin.

”Sitä viljellään subventoidusti meillä keskellä talvea. Tästä kuluttajat maksavat 8–9 euroa kilolta ja tuontitomaatista 1–2 euroa kilolta. Tämä on niitä omituisia kysymyksiä hinta-asioissa, mihin jatkuvasti törmää. Tämä ei ole johdonmukaista.”

Donnerin väittelykumppani, kasanedustaja Anne Kalmari (kesk.) oli hänkin sitä mieltä, että ruuan hinnan määrittymisessä on jotain outoa.

”Väitteeni on, että arvokkaan suomalaisen tuotteen hintaa pidetään keinotekoisesti korkealla painamalla ulkomaisen tuotteen hinta alas”, Kalmari sanoi.

”Kukaan ei esimerkiksi ole pystynyt murtamaan oligopoleja K- ja S-liikkeistä. Siellä on keinotekoista hinnanmuodostusta, mutta en ole vakuuttunut, että tämä perustuisi vain siihen, että suomalainen ruoka joutuisi epäsuosioon”, Donner huomautti.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT