Eduskunta ei saakaan selontekoa Islannin ilmavalvonnasta - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka ja talous

Eduskunta ei saakaan selontekoa Islannin ilmavalvonnasta

Maaseudun Tulevaisuuden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan selontekoa Islannin ilmavalvontayhteistyöstä ei tule, koska hallituksen ei tarvitse antaa selontekoa harjoitusmuotoisesta toiminnasta.
Markku Vuorikari

Aiemmin presidentti ja ministerit kävivät läpi myös puolustusharjoitusten listat, mutta käytäntö on loppunut.

Islanti-operaation on halunnut harjoitusluonteiseksi toiminnaksi Nato. Se haluaa pitää vastuullaan oman sotilasliittonsa ulkorajojen valvonnan.

Näin ollen suomalaisten ja ruotsalaisten hävittäjien ollessa valvontavuorossa mukana lentäisivät myös Norjan koneet, jotka olisivat aseistettuja. Jos vieraiden koneiden tunnistuslentoja tarvittaisiin, ne tekisi norjalaiskone.

Hallituksen selontekoa asiasta vaativat viime syksynä sekä oppositio että hallituspuolue SDP. SDP kiisti jälkeenpäin myöntyneensä Islantiin menoon.

Hallitus lupasi tuoda asian eduskunnan käsittelyyn, ja se joutuneekin antamaan ilmavalvontaharjoituksesta selonteon sijasta vähintäänkin selvityksen.

Eduskunta saa eteensä kuitenkin myös selonteon. Se käsittelee Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, ja hallitus jätti sen eduskunnalle joulun alla. Käsittely alkanee helmikuun alussa.

Lue lisää

Nato kiistää Valko-Venäjän väitteet rajoilla kuhisevista sotilaista

Valko-Venäjä aloitti sotaharjoitukset länsirajallaan lähellä Liettuaa ja Puolaa

Islannin istuvalle presidentille murskavoitto vaaleissa

Islannissa havaittu useita maanjäristyksiä – Grimsvötn-tulivuori saattaa olla purkautumassa