Politiikka ja talous

Ehdotettu alv:n nosto korottaisi ruuan hintaa

Asiantuntijat uskovat, että kaupat veisivät ehdotetun korotuksen suoraan tuotteisiinsa. Tämä kallistaisi elintarvikkeiden hintaa 7 prosentilla. Näin esimerkiksi 800 euroa kuussa ruokaan laittavan nelihenkisen perheen menot kasvaisivat sadoilla euroilla vuodessa.
Mikko Mela

Arvonlisäverokantojen yhtenäistämistä ovat ehdottaneet äskettäin valtiovarainministeriö ja Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT. VM haluaa laskea yleistä verokantaa 24 prosentista 22:een ja luopua samalla alennetuista verokannoista.

Alennettuja kantoja on nykyisin kaksi. Elintarvikkeista maksetaan 14 prosentin ja esimerkiksi lääkkeistä 10 prosentin alvia. Ministeriön laskelmien mukaan muutoksella saataisiin runsaan miljardin euron lisäys vuotuisiin verotuloihin.

Päivittäistavarakaupan toimitusjohtajan Kari Luodon mukaan ruuan alv:n kiristys näkyisi miljardin lisäyksenä kuluttajien ruokalaskussa.

”Muuta vaihtoehtoa ei ole. Kaupan kannattavuus ei ole niin kova, että kukaan pystyisi ottamaan noin suurta korotusta itselleen”, hän sanoo.

Luodon mielestä ruuan verotusta pitäisi alentaa kohti EU:n keskiarvoa. Tämä tukisi hänen mukaansa kuluttajien ostovoimaa ja kotimarkkinoiden virkeyttä.

”Ehdotus on ihmisten arjen kannalta täysin mahdoton. Ruoka on Suomessa kallista pitkälti juuri verojen takia.”

Kuluttajatutkimuskeskuksen erikoistutkijan Ari Peltoniemen mukaan kaupat nostavat usein hintojaan, jos siihen löydetään syy. Esimerkkeinä hän mainitsee taannoisen valmisteveron korotuksen ja Valion maitojupakan.

Hän laskee, että jos alv-korotus toteutetaan, Suomessa verotettaisiin ruuasta kolminkertaisesti verrattuna EU:n keskiarvoon.

”Korotus olisi aika huima. Vain Tanskan ja Romanian verotus menisi sen jälkeen edellemme”, hän kertoo.

Peltoniemen mukaan alvin nostaminen kirpaisisi etenkin vähätuloisia, joiden tuloista menee suurempi osuus ruokaan kuin paremmin tienaavilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elintarvikkeiden tuonti on kasvanut koko 2000-luvun – juuston tuonti paisunut yli 50 miljoonalla kilolla

Kuuntele kolumni Hennin kertomana: Pieni pannuperhe

"Ikävä kyllä minua ei palkittu kokkaustaidoistani, vaan ruokakulttuurin edistämisestä televisiossa"