Politiikka ja talous

Ely vetoaa kuntiin: Turvapaikanhakijat tarvitsevat edelleen uusia majoitustiloja

Politiikka ja talous 17.11.2015

Turvapaikanhakijoiden määrä on hienoisessa kasvussa Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Kuntiin tämä toisi lisää työpaikkoja.


Pekka Fali
Turvapaikanhakija lajittelee lahjoitustavaroita Ruukin vastaanottokeskuksen kirpputorilla.

Pohjois-Pohjanmaan elykeskus kertoo, että turvapaikanhakijoille tarvitaan edelleen uusia majoitustiloja. Uusien tilojen löytämisessä ely kohdistaa katseen kuntiin.

Varsinaista vastaanottokeskusta tai hätämajoitustoimintaa voidaan pyörittää joko kunnan voimin tai esimerkiksi kolmannen sektorin organisoimana.

"On laskettu, että 150-paikkainen vastaanottokeskus työllistää keskimäärin 10–12 henkilöä", elykeskus viestittää.

"Valtio korvaa kunnille kustannukset majoittamisesta ja palveluiden järjestämisestä. Kriteerit täyttäviä tiloja voivat tarjota myös yksityiset tahot. Ensisijaisesti haetaan tiloja joihin voidaan sijoittaa vähintään 100 henkilöä."

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun alueella toimivissa vastaanotto- ja hätämajoituskeskuksissa asuu tällä hetkellä yhteensä noin 3 000 turvapaikanhakijaa. Määrä on kasvanut reilulla kolmella sadalla maahantulijalla kuluneen kuukauden aikana.

Oulun vastaanottokeskuksen ja viiden lähialueen hätämajoitusyksikön lisäksi vastaanottokeskuksia on Kajaanissa, Ruukissa ja Kuusamossa. Raahen ja Hyrynsalmen vastaanottokeskuksia ollaan avaamassa lähiviikkojen aikana.

Elykeskuksen mukaan uusissa tulijoissa suurin ryhmä tällä hetkellä ovat afgaanit. Heidän lisäkseen alueelle saapuu turvapaikanhakijoita erityisesti Irakista, Syyriasta ja Iranista.

Maahantulijoista valtaosa on nuoria aikuisia, mutta Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen on sijoitettu runsaasti myös yksin ilman huoltajaa saapuneita alaikäisiä.

Lapissa ja Pohjanmaalla suhteessa eniten hakijoita

Turvapaikanhakijoita on määrällisesti eniten Uudellamaalla, Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla, kertoo MTV. Maakunnan väkimäärään suhteutettuna hakijoita on eniten Lapissa ja Pohjanmaalla.

Keski-Pohjanmaa ja Ahvenanmaa ovat ainoat maakunnat, missä ei ole lainkaan vastaanottokeskuksissa asuvia turvapaikanhakijoita.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT