Politiikka ja talous

Energiatodistusten hinnat vaihtelevat satoja euroja

Politiikka ja talous 04.10.2013

MT:n saamissa tarjouksissa energiatodistuksen hinta omakotitalolle vaihtelee 350:n ja 744 euron välillä. Törkyhintoja ei tarjottu. Suurempi ongelma on, että talossa ei käydä paikan päällä.


Pentti Vänskä

Omakotitalojen energiatodistusten hinnoissa voi olla satojen eurojen eroja.

Maaseudun Tulevaisuus pyysi todistuksia tekeviltä yrityksiltä tarjouksia eri puolilta Suomea. Halvin tarjous tuli Varkaudesta. Siellä yksikerroksisen 145-neliöisen omakotitalon todistus maksaa edullisimmillaan 350 euroa.

Kallein tarjous tuli Lappeenrannasta. Siellä todistuksen hinta on kalleimmillaan 744 euroa.

MT pyysi tarjouksia, koska julkisuudessa on kerrottu jopa kahden tuhannen euron tarjouksista. Sellaisia törkyhintoja ei nyt tarjottu. MT sai 24 tarjousta.

Energiatodistuksista neuvontaa antavan Motivan Tapio Jalo arvioi, että tuhat euroa on ehdoton kipuraja todistuksen hinnalle.

”Olemme saaneet yksittäisiä valituksia korkeista hinnoista. Todistuksen tekemiseen kuluu noin kymmenen tuntia, joten oikea hinta on 500 ja tuhannen euron välissä”, johtava asiantuntija Jalo sanoo.

Törkyhintojen sijaan todistuksia tarjotaan käymättä kohdetalossa. Halvin sellainen tarjous oli 250 ja kallein 500 euroa. Lain mukaan talossa täytyy käydä.

Käynnistä tärkein anti

Leppävirtalainen tekninen isännöitsijä Tomi Lindström pitää talossa käynnin antia kaikkein tärkeimpänä.

”Jos talossa ei käydä, jäävät parannusehdotukset saamatta. Ne voivat olla vanhoissa taloissa rahan arvoisia ja niiden avulla voi saada todistuksen kustannukset katettua”, Ecotekissä työskentelevä Lindström sanoo.

Lopulliseen hintaan vaikuttavat myös matkakulut. Joillain yrityksillä matkat sisältyvät hintaan, mutta korkein kilometrikorvaus oli 1,05 euroa.

Käytännön kiinteistökaupassa todistus ei ole lyönyt läpi.

”Kukaan ei sitä kysy. Sen sijaan ihmisiä kiinnostaa, mitkä ovat lämmityksen kustannukset”, kiinteistönvälittäjä Juha Uski Karjalan kiinteistövälityksestä sanoo.

Energiatodistuksesta tuli kolmas kansalaisaloite, joka on saanut yli 50 000 kannattajaa. Niinpä aloite käsitellään eduskunnassa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT