Politiikka ja talous

Enkeli-Elisan paljastaminen toi vuoden juttu -voiton

Hanna Nikkasen ja Anu Silfverbergin juttu Uskomaton murhenäytelmä palkittiin vuoden juttuna. Vuoden journalistinen teko oli oma-aloitteinen uutisointi Talvivaaran ongelmista.

Tarina koulukiusatusta ja itsemurhan tehneestä 15-vuotiaasta tytöstä levisi vuosi sitten nopeasti.

Enkeli-Elisan tarina kosketti lukijoita kirjan ja tytön vanhempien kirjoittaman blogin kautta, hänelle omistettiin myös muistosivusto ja Facebook-sivu.

Toimittajat Hanna Nikkanen ja Anu Silfverberg ryhtyivät selvittämään Enkeli-Elisan taustoja. Freelance-toimittajat tekivät paljon työtä, ennen kuin tarjosivat juttua Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen. Nikkanen ja Silfverberg paljastivat Enkeli-Elisan tarinan sepitetyksi.

Juttu palkittiin vuoden juttuna Suuri Journalistipalkinto -gaalassa keskiviikkona.

”Sosiaalisessa mediassa liikkuu paljon tarinoita, joissa opetus on jotenkin liian täydellinen”, Nikkanen perustelee epäilysten heräämistä.

Hänen mukaansa tarina Enkeli-Elisasta oli myös sellainen, mutta ”vakavampi ja isompi”.

Palkintolautakunnan mukaan juttu muistutti tietojen tarkistamisen tärkeydestä ja opetti kriittisyyttä sosiaaliseen median.

”Toivon niin. Onhan keskustelua ollut paljon”, Nikkanen sanoo.

Talvivaara-uutisointi oli vuoden journalistinen teko

Vuoden journalistinen teko -palkinnon sai Juha Kauppisen uutisointi Talvivaarasta Suomen Luonto -lehteen. Kauppinen haastatteli viranomaisia ja paikallisia asukkaita, perehtyi tutkimuksiin ja haki itse vesinäytteitä analysoitaviksi jo ennen Talvivaaran ongelmien pahenemista marraskuussa.

Vuoden journalistina palkittiin Ilta-Sanomien Pekka Holopainen . Palkintolautakunta kiitteli Holopaisen kykyä tarttua rohkeasti vaikeisiinkin urheiluaiheisiin. Holopaisen erikoisalaa ovat urheilun talouskysymykset ja doping.

Yleisön suosikki -äänestyksen voitti Pekka Juntin , Jussi Leinosen ja Sammeli Harven Lapin Kansalle ja Pohjolan Sanomille tekemä juttukokonaisuus, joka paljasti koko Enontekiön olevan ilman poliisia.

Suuren journalistipalkinnon on perustanut kustannusyhtiö Bonnier. Suomessa se on jaettu vuodesta 2001 alkaen. Palkinnot ovat suuruudeltaan 7 500 euroa.

Lue lisää

Ensimmäisenä al-Holin pakolaisleirillä vieraillut suomalaistoimittaja voitti Vuoden journalisti -palkinnon

Artikkelit nöyryyttävästä koulutustilaisuudesta, hoivakotien ongelmista ja kontrolloivasta teatterinjohtajasta kilpailevat Suuresta Journalistipalkinnosta