Etanolilla ajaa halvalla - Politiikka ja Talous - Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka ja talous

Etanolilla ajaa halvalla

Autoilijat ovat havahtuneet etanolin halpuuteen. Sellaisenaan se sopii flexifuel -autoihin, mutta myös tavallisen bensa-auton voi säätää etanolille sopivaksi.
Jarmo Palokallio

RE85-etanolibensa on yli 60 senttiä tavallista bensaa halvempaa litralta. Sillä ajaminen on edullista, vaikka etanolibensaan siirtyminen kasvattaa auton kulutusta jonkun verran.

St1 kertoo RE85 -etanolibensiinin menekin kaksinkertaistuneen kevään aikana. Sen etanolipitoisuus on 85 prosenttia.

Autoilijoiden mieli on muuttunut nopeasti, sillä vielä vuosi sitten autoilijat vastustivat perusbensiinin etanolipitoisuuden nostoa 10 prosenttiin.

Paine etanolin lisäämisestä bensaan on lähtöisin EU:sta, joka haluaa nostaa polttoaineiden bio-osuuden 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Jätteistä valmistetun kotimaisen etanolin käyttö pudottaa auton päästöt murto-osaan.

Tavallisen bensa-auton muuttaminen etanolille onnistuu noin 100 euron hintaisella muunnospaketilla. Sadat autoilijat ovat jo tarttuneet tilaisuuteen.

Autojen maahantuojat suhtautuvat muutostöihin nuivasti. Osa maahantuojista kertoo, että etanoliin siirtymisen jälkeen moottorin takuu raukeaa.

St1 ja VTT selvittävät parhaillaan, liittyykö muutokseen todellisia riskejä. Amerikassa etanolilla on ajettu jo pitkään.

Lue lisää