Politiikka ja talous

EU kieltää hevosenlihan tuonnin Meksikosta

Meksikolaisesta hevosenlihasta on löytynyt niin paljon jäämiä lääkkeistä, että EU kieltää lihan tuonnin. Eläimiä kohdellaan huonosti sekä teurastamoilla että kuljetusten aikana.

BRYSSEL (MT)

Komission eläinten hyvinvoinnista vastaava virasto löysi meksikolaisesta lihasta esimerkiksi lääkettä, jota käytetään tavallisesti ravihevosilla, mutta on kielletty ruuaksi meneville hevosille.

Komissio onkin päättänyt kieltää hevosenlihan tuonnin Meksikosta. Kielto astuu voimaan tammikuun 15. päivä.

Virasto löysi myös eläinten huonoa kohtelua teurastamoilta ja Yhdysvalloista hevosia välittäviltä tuontiasemilta. Eläimiä kohdeltiin huonosti myös kuljetuksissa.

Meksikon viranomaiset eivät olleet tehneet muutoksia, joita komissio vaati edellisen vuonna 2012 terastamoilla tehdyn tarkastuksen jälkeen.

Komission mukaan 87 prosenttia meksikosta tuotavasta hevosenlihasta on alunperin Yhdysvaltalaista.

Lisäksi virasto löysi puutteita eläinten tunnistamisessa. Meksikon viranomaiset eivät pysty valvomaan eläinten lääkintähistoriasta kertovia listoja.

Ympäristöjärjestöt ovat vaatineet EU:a kieltämään hevosenlihan tuonti myös Yhdysvalloista, Kanadasta, Argentiinasta ja Uruguaista. Järjestöt syyttävät maita järjestelmällisestä EU:n lainsäädännön rikkomisesta.

Meksikolaista hevosenlihaa tuotiin viime vuonna 9 900 tonnia.

Hevosenlihan tuontisääntöjä kiristettiin viime vuonna. Silloin yhtenä syynä oli lihakriisi, jossa hevosenlihaa löytyi esimerkiksi lasagnesta, jossa piti olla naudanlihaa.

Näitäkään sääntöjä ei oltu viety käytäntöön.

Komissio tarkasti kolme teurastamoa.

Lue lisää