Politiikka ja talous

EU:n 2015 budjetista alustava sopu

Budjettineuvottelut ovat olleet vaikeita, koska ennen ensi vuoden budjettia oli ratkaistava tämän vuoden ongelmat. EU:n maksamattomien laskujen pino on kasvanut 23,4 miljardiin euroon.

BRYSSEL (MT)

EU:n budjetista saatiin alustava sopu viime hetkillä komission, parlamentin ja jäsenmaiden edustajien välissä neuvotteluissa maanantaina.

Kiire johtuu siitä, että jäsenmaiden ja parlamentin budjettivaliokunnan on vielä hyväksyttävä sopu perjantaihin mennessä. Sen jälkeen parlamentin täysistunto antaa sille vielä sinetin ensi viikolla.

Budjettineuvottelut ovat olleet vaikeat, sillä auki on ollut miten vuoden 2014 budjetin aiheuttamia laskuja maksetaan. Vuoden 2015 budjetin ehtona on ollut, että viime vuoden laskuja maksetaan.

Nyt vuoden 2014 laskuihin annettiin 4,8 miljardia euroa. Ehtona on, että komissio tekee suunnitelman, joka patoaa maksamattomien laskujen määrän kestävälle tasolle vuoteen 2016 mennessä.

Laskuja oli jonossa tämän vuoden alussa 23,4 miljardia euroa. Määrä oli vuonna 2010 viisi miljardia.

Nyt sovittiin, että ensi vuoden budjetti on 141,2 miljardia euroa.

Neuvotteluissa lisättiin 45 miljoonaa euroa lisärahaa tutkimusohjelma Horizon 2020:lle ja 16 miljoonaa opiskelijavaihto-ohjelma Erasmus +:lle. Ulkopolitiikan budjettia kasvatettiin 32 miljoonalla.

Lue lisää