Politiikka ja talous

Ex-meppi: Tuulivoimatuet rikastuttavat lakimiehiä

Politiikka ja talous 08.04.2016

Tuuliwatti saa tänä vuonna 60 miljoonaa euroa tukea, vaikka yhtiöllä ei ole yhtään palkattua työntekijää, eikä se maksa yhteisöveroa. Tieto on peräisin Eija-Riitta Korholan blogista.


Jaana Kankaanpää
Eija-Riitta Korholan mukaan tuulivoimahankkeet ovat usein juristi- eikä insinöörivetoisia.

Entinen kokoomuksen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola ihmettelee Iltalehden blogissa veronmaksajien rahojen "älytöntä" haaskausta tuulitukiin. Koosteen kritiikistä teki Nykypäivän verkkouutiset.

"Jos tuulisähkölle menee puoli miljoonaa tukea päivässä, ja parin vuoden päästä jopa miljoona päivässä, järjestely ei ansaitse kunnioitusta", Korhola kirjoittaa.

Hänen mielestään Suomessa on yhdistetty perustuslaillinen omaisuudensuoja ja elinkeinovapaus ylisuuriin tuulivoiman tukiin tavalla, joka ei kestä loogista tarkastelua.

Korholan mukaan "tuulivoima-alalle on ominaista se, että hankkeet ovat juristi- eikä insinöörivetoisia. Lakiasiantoimistot ovat jopa koko hankkeiden projektipäälliköitä".

"Pahoin pelkään, että tuulivoimabisneksellä rikastuvat juristit ovat syöttäneet ministereille pajunköyttä asia-argumenttien seassa."

Korhola on aiemmin luonnehtinut Iltalehden blogissaan jokaisen uuden tuulivoimalan olevan kuin lottovoitto omistajilleen.

Hän lainaa bloginsa lukijaa, joka on kirjoittanut näin: "Tuulivoiman parissa puuhastelevien kotimaisten ja ulkomaisten pääomasijoittajien verovaroilla rahoitettujen voittojen leikkaamisella voitaisiin perua esimerkiksi kaikki koulutusleikkaukset. Esimerkiksi TuuliWatti saa tänä vuonna 60 miljoonaa euroa tukea, yhtiöllä ei ole yhtään palkattua työntekijää ja yhteisöveroa se ei maksa euroakaan."

Tuuliwatti on St1:n ja S-ryhmän omistama tuulipuistojen kehittäjä. Talouselämän mukaan yhtiön liikevoittotaso on tukien ansiosta suurempi kuin RAY:n tai Veikkauksen ja "hipoo taivaita".

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT