Politiikka ja talous

FAO: ruoka pysyy nyt halpana

Politiikka ja talous 10.10.2015

Halpa öljy ja isot viljavarastot sekä vahva dollari patoavat nousua


YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö FAO ennustaa tuoreessa raportissaan maataloustuotteiden hintojen säilyvän matalana pitkän aikaa ja hintojen vaihtelu vähenee.

Viime vuosiin on osunut muutamia dramaattisia hintapiikkejä, ensi vuonna 2007 ja viimeksi 2011, kun viljojen ja kasviöljyjen hinnat kiipesivät ennätyksellisen korkealle.

FAO perustelee hintojen vakautumista suurilla viljan ja öljykasvien varastoilla. Samaan aikaan öljyn hinta on laskenut ja dollarin arvo suhteessa muihin valuuttoihin vahvistunut. Mihinkään niistä ei FAOn mukaan odoteta olennaisia muutoksia lyhyellä aikavälillä.

Sääoloista johtuvat odottamattomia satomuutoksia ja niistä johtuvia hintavaihteluita voi kuitenkin tulla.

FAO kokoaa kansainvälistä hintaindeksiä, jossa on mukaan viisi tärkeintä elintarvikehyödykettä. Indeksin pisteluku vajosi elokuussa alimmilleen kuuteen vuoteen.

Perjantaina julkaistiin syyskuun kuukausi-indeksi ja ruuan hinta nousi kaksi kolmasosa prosenttiyksikköä elokuusta. Ruuan raaka-aineet ovat silti lähes 19 prosenttia halvempia kuin vuosi sitten.

FAOn raaka-aineasiantuntijat Adam Prakash ja Friederike Greb toteavat raportissa, että tilastollisesti viime aikojen hintamuutokset viittaavat alenevaan hintatrendiin ja kutistuviin hintavaihteluihin.

Ruuan raaka-aineiden välillä on eroja. Riisi poikkeaa muista eikä sen hinta juuri vaihtele. Sokeri on toista ääripäätä ja sen hinta on hypellyt aina. Sokerin hinta on puolittunut tai kaksinkertaistunut 12 kertaa sitten vuoden 1990. Liha- ja maitotuotteet ovat tästä välistä.

Viljan hinnan ovat selkeässä laskussa, kun takana on useita huippusatojen vuosia peräkkäin. Viljavaraostot ovat ennätyksellisen isoja.

Nyt vedetään henkeä. FAOn viimeksi julkaisemassa sato- ja varastoennuste arvioi, että varastot kutistuvan vajaan prosentin ensi kesään mennessä.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT